PUBLICITÉ

Denkbeelden die uw dromen in de weg staan

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 04/08/2009 - 00h00
-A +A

Een mening of denbeeld is iets wat u gelooft, ook al zijn er geen bewijzen voor. Meningen vormen het fundament dat ons in staat stelt om geestelijk en sociaal te functioneren. Sommige zijn positief en hebben we nodig, maar andere beperken ons. Soms houden ze ons zelfs gevangen.

PUB

Meningen die ons beperken


Een mening is een - meestal onbewuste - veralgemening die we door ervaring voor waar zijn gaan aannemen. Als iemand u op een dag zegt: "Je bent lelijk", gaat u misschien denken: "Iedereen vindt me lelijk". Dat is een veralgemening die ertoe kan leiden dat je op de duur denkt: "Ik ben lelijk". Een mening leidt tot een interpretatiemodel, een wereldbeeld, want die mening is als een bril die een vertekend beeld geeft. Deze meningen zijn niet alleen gevoelens, indrukken, ze hebben ook een grote impact op ons gedrag, op hoe we handelen, op onze plannen en de verwezenlijking ervan. Er bestaan ook meningen die beperkend werken. Ze beletten dat we ons ontplooien. Als u van uzelf vindt dat u een nietsnut bent, dat u nooit geluk hebt, dat niemand u ooit wil helpen, dat niemand in u gelooft, en uzelf ook niet, dat u niet intelligent genoeg bent om het te maken... dan is de kans inderdaad klein dat u uw dromen ooit zult waarmaken!

Hoe raken we van onze beknottende meningen af?


Om u van de meningen te ontdoen die u gevangen houden moet u beginnen met te onderzoeken welke die meningen zijn die u beperken en ze 'recht in de ogen' zien. Dat is niet eenvoudig, want ze zijn zodanig bij onze persoonlijkheid gaan horen dat we ze vaak voor werkelijkheid nemen en niet meer zien dat ze een creatie zijn van onze geest. Alain heeft problemen gehad in zijn bedrijf. Dat heeft zijn mening duidelijk gevormd. Hij denkt dat de mensen in het bedrijfsleven jaloers zijn, dat ze hem een dolk in de rug zullen planten, dat hij beter nooit met iemand over zijn plannen praat, enz. Dat zijn veralgemeningen, en ze zijn fout. Het klopt dat sommige mensen het niet eerlijk spelen. Maar andere zijn geweldige teamspelers. Alain moet deze meningen ook laten vallen als hij, en daar droomt hij van, een nieuwe zaak wil opstarten die economisch en sociaal goed draait.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 04/08/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Interview : sofrologie, een oplossing voor angst Geüpdatet op 11/03/2003 - 00h00

Flauwvallen de dag vóór de examens, schrik voor liften, schrik voor een wedstrijd ?... Sofrologie kan een oplossing zijn voor die blokkades. Alain Héril, sofroloog, geeft wat meer uitleg over die methode.

Als stress chronisch wordt … Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een mogelijk gevaar. Het is dus een nuttige prikkel om ons tot actie aan te zetten en ervoor te zorgen dat we ons aan de situatie aanpassen. In zoverre is stress een goede zaak. Maar alles verander...

Meer artikels