PUBLICITÉ

Darmschimmels: zeldzaam of niet?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/07/2014 - 16h29
-A +A

Bij schimmels van het spijsverteringsstelsel nestelen er zich schimmels in de darmen. Voor zieke of verzwakte patiënten is de aandoening heel gevaarlijk.

Bij gezonde mensen veroorzaakt zo’n schimmel minder zware, maar toch hinderlijke symptomen.  Een woordje uitleg.

PUB

Darmschimmels: heel gevaarlijk voor kwetsbare personen

We laten eerst de geneeskunde aan het woord. Bij heel kwetsbare personen met verminderde weerstand - bijvoorbeeld aidspatiënten of zieke kinderen - kan het gebeuren dat een schimmel de darmen koloniseert.

Dat is een heel ernstig probleem. Zo’n schimmelinfectie of mycose veroorzaakt namelijk soms heel zware diarree. Maar het grootste gevaar is dat de schimmel via de darmen in het bloed terechtkomt. Dan is de infectie vaak fataal.

De schimmels die het meest bij zo’n infectie betrokken zijn, zijn candida-schimmels. Die zitten ook in ons lichaam als we perfect gezond zijn. Maar ook andere schimmels kunnen in dezelfde omstandigheden in ons lichaam gaan woekeren, en ook dan zijn de risico’s dezelfde.

 

Hoe zit het met digestieve candidosis?

Digestieve candidosis die optreedt buiten een context van ernstige ziektes veroorzaakt meestal hinderlijke, maar goedaardige symptomen zoals diarree, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, enz. Soms veroorzaakt de candidosis ook spanning of hoofdpijn.

Digestieve candidosis is wel heel moeilijk vast te stellen.

Als een mycose of candidose zich in de mond, de anus of - bij vrouwen - in de vagina nestelt, is ze heel makkelijk op te sporen. Met een simpel uitstrijkje kan de arts dan nagaan door welke microben de zieke zone gekoloniseerd is. Maar in de darmen is dat andere kost en zijn de tests vaak ingewikkeld. De candida zit namelijk gewoon in ons lichaam zonder dat ze problemen oplevert. De vaststelling dat ze aanwezig is, is nog geen diagnose van darmschimmel.

Bij gezonde mensen is het dus moeilijk om het onderscheid te maken tussen digestieve candidosis en gewoon een ontregeling van de darmflora.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/07/2014 - 16h29
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Perlèche: een candida-infectie van de mondhoeken Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h16

Perlèche , ook candidiasis of candidose genoemd, is een infectie die veroorzaakt wordt door de candida-schimmel . De plaats waar deze aandoening opduikt is kenmerkend: aan de mondhoeken , waar het altijd warm en vochtig is...

Vaginale schimmels: vier vragen en antwoorden Geüpdatet op 20/04/2015 - 09h26

Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen krijgen in hun leven te kampen met vaginale schimmels . Het is een van de belangrijkste redenen voor een consult bij de gynaecoloog. Vaginale schimmels zijn goedaardig en zijn te verhelpen met een simpele behandeling. D...

Mycoses, niet zo erg maar wel hardnekkig! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mycoses zijn aandoeningen die te wijten zijn aan in de natuur vaak voorkomende schimmels. De ontwikkeling ervan op de huid of op het slijmvlies resulteert meestal in een verandering in het lokale evenwicht door een uitwendige (irritatie, maceratie) o...

Meer artikels