PUBLICITÉ

Darmontsteking: wat we erover moeten weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontsteking van het slijmvlies van de darm, meestal veroorzaakt door bacillen (tyfus, paratyfus, dysenterie), door het eten van besmet voedsel of door het drinken van besmet water.

- Acute darmontsteking
Een tot twee weken na de besmetting treden ontstekingsprocessen en zweervorming van het slijmvlies van de darm op en eveneens van het onderliggende weefsel, waarin zich veel bloedvaten bevinden, waardoor de bacillen zich ook via de bloedbaan door het lichaam kunnen verspreiden.
Bij een darmontsteking, veroorzaakt door tyfusbacillen, zijn de belangrijkste ziekteverschijnselen diarree (met bloed en slijm in de ontlasting), koorts en rode vlekjes op de buik.
De besmetting met paratyfusbacillen veroorzaakt dezelfde ziekteverschijnselen, alleen wat minder ernstige. Ook de door bacillen veroorzaakte dysenterie is gekenmerkt door koorts en bloederige en dunne ontlasting. De meeste darminfecties kunnen goed worden behandeld met antibiotica.

- Chronische darmontsteking
Chronische ontstekingen van het darmstelsel komen meestal voor in de dikke darm en geven dan aanleiding tot een aantal specifieke ziektebeelden. Tot de chronische darmontstekingen behoren onder andere de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Diarree: wat zijn de oorzaken? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 10h18

Men spreekt van diarree wanneer de stoelgang meer dan driemaal per dag lopend of zeer zacht is. Diarree is uiterst vervelend, meestal goedaardig, maar jammer genoeg niet zeldzaam. Diarree kan acuut of chronisch zijn, maar waardoor wordt ze eigenlijk...

Meer artikels