PUBLICITÉ

Darmobstructie: het probleem tijdig herkennen

Geüpdatet door Carole Equeter, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014 - 15h39
-A +A

Een darmobstructie is een gedeeltelijke of volledige afsluiting van de dunne of de dikke darm (colon). De darm is volledig afgesloten!

Daardoor blijft het voedsel steken en hoopt er zich vocht op.

Een darmobstructie is een medisch spoedgeval dat soms een chirurgische ingreep vereist. Het komt er dan ook op aan de symptomen tijdig te herkennen, kwestie van tijdig te reageren.

PUB

De oorzaken van een darmobstructie

Darmobstructies kunnen een mechanische of een functionele oorzaak hebben.

Van een mechanische obstructie is sprake als iets de darm blokkeert. Di kan worden veroorzaakt door:

  • Een strangulatie: de darm wordt afgeklemd, waardoor zijn inhoud niet wegkan, bijvoorbeeld door een hernia of een ontsteking.
  • Een blokkade (in de vorm van een tumor, fecaloom (verharde brok stoelgang), diverticulitis, een litteken …) die de voedselpassage verhindert. 

Een functionele obstructie wordt gekenmerkt door een darmverlamming en wordt vaak veroorzaakt door een infectie of een ontsteking van een naburig orgaan (appendicitis, peritonitis, pancreatitis …),  een trauma of een buikoperatie. Daarnaast kunnen ook bepaalde geneesmiddelen een rol spelen.

 

De symptomen: hoe kunt u een darmobstructie herkennen?

Het belangrijkste symptoom van een darmobstructie is: het stoppen van de ontlasting en de ophoping van darmgassen. Deze blokkade kan echter in eerste instantie gemaskeerd worden omdat er wél nog ontlasting wegkan uit het deel van de darm voorbij de obstructie. Dus: hoe dichter de obstructie zich bij het uiteinde van de darm (rectum of endeldarm) bevindt, hoe sneller ze kan worden opgespoord.

Zodra de blokkade een feit is, verschijnen er andere symptomen:

  • Constante buikpijn (lokaal of diffuus), meestal in de vorm van krampen die variëren in intensiteit.

  • Eventueel een gezwollen buik.

  • Misselijkheid en braken, wisselend in frequentie en intensiteit. Dat komt omdat het ingenomen voedsel niet wegkan en zich ophoopt in de maag. Hoe hoger de obstructie zich in het spijsverteringskanaal bevindt, hoe sneller de patiënt moet braken.

  • Een slechte, zogenaamde fecaloïde adem.

  • Eventueel koorts, zeker als er sprake is van peritonitis (buikvliesontsteking). In geval van necrose kan er immers een darmperforatie ontstaan, waardoor de darminhoud in de buikholte terechtkomt, met een infectie (peritonitis) tot gevolg.

 

Initialement publié par Carole Equeter, gezondheidsjournaliste le 19/05/2014 - 10h01 et mis à jour par Carole Equeter, gezondheidsjournaliste le 22/12/2014 - 15h39

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dokter Stéphane Journé, adjunct-kliniekhoofd van de dienst digestieve chirurgie van het CHU Ambroise Paré in Bergen. Larousse Médical (editie 1998).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Ribbreuken in de kijker Geüpdatet op 08/07/2016 - 09h22

Een gebroken rib is het meest voorkomende letsel van de borstkas. Is het ernstig? Wat zijn de symptomen? Hoe wordt een gebroken rib behandeld? Een overzichtje van wat u zeker moet weten over gebroken ribben .

Plassen in bed: een probleem van constipatie? Gepubliceerd op 18/06/2012 - 15h55

Sommige oorzaken van bedplassen na het zindelijk worden zijn bekend: een te actieve blaas, een hormonaal probleem, moeilijk wakker worden van het kind, enz. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ook constipatie aan de basis kan liggen van bedplassen .

Meer artikels