PUBLICITÉ

Darmkanker: goed en snel revalideren na de operatie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/05/2016 - 09h48
-A +A

Respectivement 3e et 2e cancer le plus fréquent chez l’homme et la femme, le cancer colorectal est diagnostiqué chaque année en Belgique chez 8509 personnes. La récupération après chirurgie s’est grandement améliorée au cours des dernières années. Il existe même aujourd’hui une réhabilitation précoce permettant aux patients de retrouver rapidement une bonne qualité de vie. Le point avec le Dr Jérôme Loriau* sur la chirurgie et les suites opératoires du cancer colorectal.

PUB

Wat houdt de operatie van darmkanker in?

“We maken een onderscheid tussen dikkedarmkanker en endeldarmkanker, omdat de aanpak tijdens de operatie anders is”, vertelt dr. Jérôme Loriau.

Bij dikkedarmkanker wordt niet alleen de tumor in het darmkanaal weggenomen, maar worden ook de lymfeklieren in de buurt van de tumor verwijderd. Ook die kunnen namelijk tumorcellen bevatten.

Bij endeldarmkanker (rectumkanker) is er, anders dan bij dikkedarmkanker, een hoog risico op lokaal herval. Soms wordt daarom vóór de operatie chemotherapie en/of radiotherapie toegediend om dan bij de eigenlijke operatie een beter resultaat te verkrijgen. Men noemt deze aanpak de neoadjuvante therapie. Tijdens de operatie wordt ook een gedeeltelijke of volledige excisie van het mesorectum uitgevoerd; dat betekent dat het vetweefsel rond het rectum - en waarin ook klieren zitten - wordt weggenomen. Hier ligt hetzelfde idee aan de basis als voor dikkedarmkanker. Dit gedeelte van de chirurgische ingreep is heel belangrijk, omdat het risico op recidieven er fors door vermindert. Het vraagt heel veel ervaring en een gespecialiseerde chirurgische expertise.

Wat zijn de onmiddellijke gevolgen van deze operatieve handelingen?

Voor de operatie van dikkedarmkanker is er geen specifiek dieet nodig. Maar de darmtransit kan - afhankelijk van hoelang het weggenomen stuk darm is - wel sneller gaan verlopen.

Bij een operatie van het onderste deel van de linker dikke darm of de endeldarm kunnen spijsverteringsproblemen optreden, waarbij de patiënt zich vaak moet ontlasten en moeite heeft om de ontlasting uit te scheiden. Het zijn allemaal gevolgen van de nieuwe verbinding (aanhechting) die met de darm is gemaakt en het gedeeltelijk of volledig wegvallen van de rol van reservoir die de endeldarm normaal speelt.

De therapie voor endeldarmkanker kan zowel bij mannen als vrouwen seksuele stoornissen veroorzaken. De radiotherapie en de operatie zelf kunnen in deze zone van de seksuele functies namelijk de zenuwen beschadigen.

“Dankzij de vooruitgang in de chirurgie is er de laatste jaren een sterke daling van het aantal operaties waarin het uiteindelijk niet lukt om de darm opnieuw aan te sluiten en er een kunstmatige anus moet worden geplaatst”, aldus dr. Jérôme Loriau. “Soms wordt er wel op tijdelijke basis een kunstmatige anus geplaatst om het genezingsproces te bevorderen. Die kunstmatige anus wordt dan enkele maanden later tijdens een nieuwe operatie weggehaald.”

Nog belangrijk om te weten: “Al die operaties van de dikke darm en de endeldarm gebeuren via een coloscopie, wat een niet te onderschatten voordeel is. Door die minder invasieve techniek (er worden kleine sneetjes gemaakt waarlangs micro-instrumenten en een camera worden ingebracht om de binnenkant van het lichaam te observeren) verloopt de aanpak van de kanker zelf volkomen veilig en is er ook een verbetering van alle andere aspecten van de chirurgische ingreep (minder pijn, sneller revalidatie, enz.)”.

Het blijft natuurlijk zo dat “hoe vroeger de kanker wordt behandeld, hoe beter de resultaten zijn. Daarom is screening zo belangrijk, omdat het tot vroegtijdige diagnoses kan leiden”.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/05/2016 - 09h48

En collaboration avec le Dr Jérôme Loriau, Chef de service de chirurgie digestive, Chef du département des maladies de l’appareil digestif du Groupe hospitalier Paris Saint-Joseph.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Colitis ulcerosa: een pijnlijke darmziekte Geüpdatet op 27/06/2014 - 10h35

Colitis ulcerosa maakt net zoals de ziekte van Crohn deel uit van de chronische inflammatoire darmziekten. Naar schatting 10.000 Belgen zouden ermee kampen (evenveel mannen als vrouwen). Deze auto-immuunziekte kan een reële handicap zijn in het dagel...

Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels