Honderden miljarden bacteriën verblijven in onze darmen... en toch werden we nog niet aan elkaar voorgesteld. We hebben voor u de nodige informatie verzameld zodat u de vraag in bovenstaande titel in de toekomst zelf kunt beantwoorden.

De darmflora: bacteriën die ons helpen
De darmflora bestaat uit alle micro-organismen (hoofdzakelijk bacteriën) die in ons spijsverteringskanaal aanwezig zijn. Het zijn er duizenden miljarden! Ze wegen samen meer dan één kilo en ze behoren tot meer dan duizend verschillende soorten. De gedachte daaraan is vaak weerzinwekkend, omdat we die bacteriën meestal beschouwen als vijanden die we uit de weg moeten ruimen. Toch speelt de darmflora in ons lichaam een belangrijke rol en ze is voor ons zelfs levensnoodzakelijk.
Waarvoor dient de darmflora?
De eerste rol van de darmflora heeft louter met de spijsvertering te maken. Bepaalde voedingsstoffen en -resten kunnen we niet zelf verteren, sommige vezels bijvoorbeeld. De bacteriën gaan dan aan het werk om ze op te nemen en te verteren. Daarbij produceren ze voedingsstoffen die we nodig hebben zoals sommige vitamines.
De bacteriën van onze darmflora hebben bovendien een zeer belangrijke immunitaire functie vermits ze ons beschermen tegen pathogene kiemen (die ons ziek maken). De aanwezigheid van alle nuttige bacteriën zorgt ervoor dat de andere kiemen moeilijk overleven: voedsel is voor hen moeilijker te vinden en de kiemen vinden met moeite een plaats waar ze zich kunnen nestelen. Bovendien wijzigt de darmflora de pH-waarde van de darm, die meteen ongeschikt wordt voor de kiemen. Dit verklaart waarom behandelingen met antibiotica, die bedoeld zijn om bepaalde bacteriën uit de weg te ruimen en die dus zorgen voor een onevenwicht in de darmflora, bevorderlijk zijn voor het opduiken van soms ernstige diarree. Omdat een deel van de 'goede' bacteriën vernietigd is, krijgen de 'slechte' bacteriën dus meer kans om ons ziek te maken.