PUBLICITÉ

Darmflora: kunnen we ons microbioom verbeteren?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

We krijgen almaar meer zicht op de vele aspecten van onze gezondheid die beïnvloed worden door het darmmicrobioom, dat is het geheel van micro-organismen die onze darmen koloniseren. Maar kunnen we er ook zelf invloed op uitoefenen en zo gezondere darmen krijgen? 

PUB

De darmflora beïnvloeden: het kan!

Het microbioom van onze darmen (de term microbioom wordt tegenwoordig verkozen boven de vroegere term darmflora) verandert elke dag en zelfs van uur tot uur. Het bestaat uit miljarden bacteriën die in onze darmen leven en sterven. Meestal wordt hun plaats daarna ingenomen door hun nakomelingen, wat maakt dat ons microbioom doorgaans relatief stabiel. Maar sommige gebeurtenissen kunnen het microbioom op termijn gaan veranderen. Als we bijvoorbeeld een antibioticakuur volgen die een bepaald type bacteriën in de darmen moet uitschakelen, voelen we daar enkele maanden later de impact van op ons microbioom. Voor sommige ziektes worden nu ook fecale transplantaties (transplantaties van het microbioom) als therapie voorgesteld; vooral bij zware darminfecties is de doeltreffendheid daarvan getest.

Er bestaan ook beproefde methodes om het eigen microbioom op korte en zelfs heel korte termijn te veranderen, zoals de consumptie van probiotica (bacteriën die zich in de darmen gaan nestelen) of prebiotica (vezels die bepaalde bacteriën voeden). Maar zodra we stoppen met die in te nemen, keert het microbioom op vrij korte tijd naar zijn oorspronkelijke staat terug. Men spreekt daarom van resiliëntie - een zekere taaiheid - van de darmflora.

Microbioom: verwacht geen wonderen

Prof. Nathalie Delzenne, directeur van de ‘Metabolism and Nutrition Research Group’ van de Université catholique de Louvain, dringt er trouwens op aan om geen voorbarige oplossingen te beloven zolang die niet wetenschappelijk verkend en bewezen zijn: “We krijgen almaar meer inzicht in de invloed die het darmmicrobioom heeft, maar voorlopig is er nog geen door wetenschappelijke studies onderbouwde methode beschikbaar waarmee we het microbioom zouden kunnen veranderen om zo onze gezondheidstoestand te verbeteren”. Als artsen soms een verandering realiseren die ook op middellange termijn nog gemeten kan worden, is die inderdaad meestal niet drastisch.

Prof. Delzenne: “De huidige stand van zaken in het onderzoek laat ons vermoeden dat er clusters van bacteriën bestaan die de neiging hebben om in de darmen samen te leven”. Onderzoekers proberen de mensen nu in te delen volgens zogenaamde enterotypes of types van microbioom, een beetje te vergelijken met de bloedgroepen. Iemand met een bepaalde groep bacteriën zou niet of moeilijk in een andere groep terecht kunnen komen. Maar door de nieuwe inzichten in het microbioom openen er zich voor artsen wel pistes voor nieuwe therapeutische benaderingen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2002 - 00h00

Prof. Nathalie Delzenne, directeur van de ‘Metabolism and Nutrition Research Group’ van de Université catholique de Louvain

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

Wat zijn prebiotica? Gepubliceerd op 09/02/2017 - 12h52

Er is in de media veel te doen rond de probiotica . Dat zijn levende micro-organismen die onze darmen koloniseren en samen de darmflora vormen. Maar wat zijn dan wel prebiotica ? Waarvoor dienen ze? Tekst en uitleg van dr. Catherine de Goursac*.

Meer artikels