PUBLICITÉ

Darmen: vertroetel uw microbioom!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/01/2016 - 10h44
-A +A

Waarom vertroetelen?  Omdat die miljarden bacteriën, ze worden aangeduid met de term microbioom, continu in uw darmen aan het werk zijn om u tegen allerlei soorten kwalen te beschermen. Maar die bacteriën hebben ook een beslissende invloed op uw eetlust en dus ook op uw gewicht. Hoe kunt u uw microbioom nu vertroetelen?

PUB

Microbioom: miljarden en nog eens miljarden bacteriën

Het is behoorlijk druk in uw darmen. Er huizen allerlei soorten micro-organismen, zoals gisten, virussen en – voor het overgrote deel - bacteriën. Het aantal cellen dat de 400 m2 wanden van uw spijsverteringskanaal bekleedt, wordt geschat op honderd biljoen, dat is honderdduizend miljard. Dat microbioom - dat is de term die de wetenschappers voor dat volkje gekozen hebben - weegt 1 tot 5 kg. De grootte van de bacteriën schommelt tussen 1 en 10 micron (1 micron = 0,0001 cm). Ze zijn dus alleen waarneembaar met heel gesofistikeerde apparatuur, en die bestaat nu ook sinds enkele jaren. Het microbioom in onze darmen bestaat uit honderden soorten bacteriën. Sinds kort weten we dat er drie grote groepen zijn, net zoals er verschillende bloedgroepen bestaan. Over enkele jaren zult u misschien ook kunnen weten of u tot de groep van de bacteroïden, de prevotella of de ruminococcus behoort.

De bacteriën van het microbioom zijn eencellige organismen, maar in die ene cel zit dan ook alles: eiwitten, vetten, koolhydraten en DNA, het erfelijkheidsmateriaal. De bacteriën vermeerderen zich door deling en leiden een poos een heel actief leven, waarna ze afsterven en via de stoelgang uit ons lichaam verdwijnen.

Microbioom: waar komt het vandaan?

Als een kind geboren wordt, zijn zijn darmen steriel. De eerste bacteriën die zijn darmen koloniseren, zijn de bacteriën van de moeder waar hij tijdens de bevalling in de vagina mee in contact komt (bij een keizersnede dus niet). Daarna volgt de kolonisatie door huidbacteriën als hij in de armen van zijn moeder ligt. De eerste drie jaar bouwt een kind dan zijn eigen microbioom op met de bacteriën van de melk die hij drinkt en daarna met de bacteriën uit de andere voedingsmiddelen. Maar ook alle bacteriën om het kind heen helpen zijn micribioom opbouwen, want bacteriën zitten gewoon overal: op de huid, in de lucht, in de grond, op alle voorwerpen, enz. De rest van zijn leven blijft zijn microbioom dan min of meer stabiel, behalve wanneer het wordt vernietigd door inname van antibiotica. Vanaf zijn 65ste jaar zal de kwaliteit dan geleidelijk aan achteruitgaan.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/01/2016 - 10h44

 Enterotypes of the human gut microbiome, M Arumugam and al, Nature, 12 mai 2011;473(7346):174-80

 An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest, P.J. Turnbaugh et al., Nature, 444, 1027, 2006.

 Gut Commensal E. coli Proteins Activate Host Satiety Pathways following Nutrient-Induced Bacterial Growth. Jonathan Breton - Serguei Fetissov. Cell Metabolism  24 novembre 2015

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

In topvorm met yoghurt Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

De voorbije twintig jaar is het verbruik van yoghurt in België verdubbeld. Elke Belg eet nu gemiddeld tien liter yoghurt per jaar. Een goede gewoonte, vooral als je aan sport doet.

Psychische ziekten: wat is de rol van de voeding? Geüpdatet op 14/06/2016 - 12h40

Voeding kan natuurlijk nooit als de enige oorzaak van een psychische ziekte worden beschouwd, maar het is wel bewezen dat er een verband bestaat tussen de kwaliteit (of het gebrek eraan) van onze voeding en psychopathologieën. Dat is met name aangeto...

Meer artikels