PUBLICITÉ

Danstalent komt van pas op Valentijn!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/02/2006 - 00h00
-A +A

Mijne heren, bent u goede dansers? Als u de show steelt op de dansvloer, komt dat wellicht omdat u begiftigd bent met een sterke lichaamssymmetrie, en vrouwen vinden dat belangrijk bij het zoeken naar een geschikte levenspartner.

PUB

Dans is een belangrijk element in het verleidingsspel van heel wat soorten, ook bij de mens, zo begint de Amerikaanse antropoloog William Brown zijn studie. En goede dansers hebben een symmetrisch lichaam. Uit zijn studie over seksuele aantrekkingskracht blijkt trouwens dat vrouwen op zoek gaan naar een man met een symmetrische lichaamsbouw. Bij heel wat diersoorten verhoogt lichaamsasymmetrie het risico op ziekten, vroegtijdige dood en verminderde vruchtbaarheid. Stuk voor stuk belangrijke factoren bij de keuze van de voortplantingspartner.

Verleidingspotentieel

De auteur stelde ook vast dat de symmetrie (of het gebrek eraan) van een man of vrouw ook in andere opzichten hun verleidingspotentieel beïnvloedt, zoals geur, stem en gelaat. Bij soorten waar het mannetje minder tijd besteedt aan zijn kroost dan het wijfje, zijn de wijfjes selectiever bij de keuze van hun partner, terwijl de mannetjes meer investeren in het verleidingsspel. Kortom, de wijfjes zouden de voortplantingscapaciteit van de mannetjes beoordelen op grond van hun symmetrie, die tot uiting komt in hun danstalent.

Bewijs via "motion capture"

De vorige pogingen om de kwaliteit van de dans en de symmetrie te bestuderen bij het menselijke verleidingsspel werden bemoeilijkt door factoren als kledij en uiterlijk. Om die obstakels uit de weg te ruimen, gebruikte William Brown "motion capture"-technologie (bewegingsregistratie), om de dansbewegingen te scheiden van het uiterlijk van de danser. Zo registreerde hij 183 Jamaicanen (mannen en vrouwen) van 14 tot 19 jaar die gedurende één minuut alleen moesten dansen. Een andere groep van 153 Jamaicanen (mannen en vrouwen) evalueerde de dansers, met als enige criterium: de kwaliteit van hun bewegingen. De dansers waren immers niet herkenbaar. En wat bleek? De groep liet een duidelijke voorkeur blijken voor symmetrisch gebouwde mannen en vrouwen. Symmetrisch gebouwde mannen werden als betere dansers beschouwd dan asymmetrische mannen en dan symmetrische vrouwen. De vrouwen die de opnames bekeken, verkozen de dansen van de symmetrische mannen, net zoals de mannen liever de symmetrische vrouwen aan het werk zagen, al was die voorkeur minder uitgesproken. Dat bevestigt de theorie dat vrouwen selectiever zijn bij de keuze van hun partner.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/02/2006 - 00h00 Brown, W. Nature, Dec. 29, 2005; vol. 438: pp 1148-1150.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dansen: sport, plezier en gezondheidsvoordelen Geüpdatet op 27/01/2014 - 10h01

Dansen is een oude traditie. Vandaag bestaan er tal van vormen om deze activiteit te beoefenen: alleen of als koppel, klassieke of hedendaagse dans, op de klanken van de samba of van de Argentijnse tango. En het heeft vooral ook – bewezen – voordelen...

Genot heeft tijd nodig Geüpdatet op 21/12/2004 - 00h00

Mannen en vrouwen hebben niet hetzelfde seksritme. Mannen laten zich leiden door hun driften, raken snel opgewonden en willen even snel klaarkomen. Vrouwen daarentegen willen letterlijk en figuurlijk aftasten en hebben een lang voorspel nodig vóór er...

Meer artikels