PUBLICITÉ

Dampen: hoe stoppen met de elektronische sigaret?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 06/02/2015 - 12h45
-A +A

U bent gestopt met roken dankzij de elektronische sigaret. Maar nu wilt u ook stoppen met het dampen zelf.

Een wijze beslissing, maar let erop dat u niet in de val loopt en door met de elektronische sigaret te willen stoppen opnieuw begint te roken.

Enkele nuttige tips om het dampen geleidelijk aan af te bouwen en van uw verslaving af te raken.

PUB

Waarom stoppen met dampen?

Eerst dit: de elektronische sigaret is veel minder schadelijk dan een echte tabakssigaret, maar over de toxicologische langetermijnrisico’s van het dampen is weinig bekend, zeker voor wie langer dan een halfjaar tot een jaar dampt.

Dampen is bovendien omslachtig, het is duur (weliswaar minder duur dan tabak) en het is verslavend als u nicotine gebruikt (nicotine is een psychoactieve verslavende stof waarvan het gebruik geleidelijk aan moet worden afgebouwd als u al gestopt bent met de tabakssigaret).

Belangrijk is dat u waakzaam blijft en anticipeert zodat u niet terug naar de echte sigaret grijpt tijdens uw pogingen om de elektronische sigaret uit uw leven te bannen.

Stoppen met de elektronische sigaret: drie pistes om te verkennen en te combineren

  1. Verlaag de nicotinedosis.
  2. Laat meer tijd tussen twee trekken.
  3. Gebruik nicotinepleisters.

Hoe de nicotinedosis verlagen?

Heel vaak verlagen dampers hun nicotinedosis spontaan, maar lukt het ze niet om onder een dosis van 6 mg/ml te gaan. U kunt dan proberen om twee e-vloeistoffen te mengen, één met 6mg/ml nicotine en één zonder nicotine. Of u kunt afwisselend twee e-sigaretten gebruiken, één met en één zonder nicotine. Op die manier kunt u het effect vergelijken (in de eerste drie seconden na elke trek, daarna na tien seconden) en tegelijk uw lichaam aan minder nicotine laten wennen. Verminder daarna heel geleidelijk aan het aantal inhalaties met nicotine tot u helemaal zonder kunt.

Observeer aandachtig hoe u erop reageert zodat u de methode vindt die het beste bij u past.

Nog dit: als u een ‘slimme’ elektronische sigaret gebruikt - die dus aan het internet verbonden is -, kunt u elke dag of aan het eind van elk flesje nagaan welke nicotinedosis u echt hebt gebruikt sinds u de laatste keer hebt bijgevuld.

Hoe het aantal inhalaties verlagen?

Het aantal trekken aan de sigaret is een heel belangrijke parameter om het gebruik te leren beheren. Bij het herhaaldelijk en kort na elkaar inhaleren, aldus tabacoloog dr. Philippe Presles, ligt de vrijgekomen dosis nicotine dicht die bij die van een traditionele tabakssigaret en wordt de verslaving dus eigenlijk in stand gehouden. Bij korte trekjes regelmatig gespreid over de dag komen er lage dosissen nicotine op een meer homogene wijze vrij, een beetje te vergelijken met de nicotinepleisters. Deze manier van dampen versterkt de afhankelijkheid niet en verlicht toch het gemis aan nicotine, of anticipeert er zelfs op. Probeer dus geleidelijk aan naar die manier van dampen te gaan.

  • Verleng de tijd tussen twee trekken: eerst vij minuten, dan tien minuten en dan een kwartier.
  • Leg u periodes op zonder e-sigaret: eerst een uur, daarna twee uur, enz.
  • Druk het knopje voor de activering van de atomizer één seconde in plaats van twee in (voor niet-automatische e-sigaretten).
  •  Leg uzelf een maximaal volume van de e-liquid op, bijvoorbeeld  1 ml per dag, en houd u strikt aan deze dosis bij het vullen van uw elektronische sigaret. 

Ook hier kunnen ‘slimme’ e-sigaretten u helpen om het aantal trekken te verlagen. Via uw smartphone kunt u uw vorderingen volgen en uzelf motiveren door uw ervaring met anderen te delen.

Nicotinepleisters

De pleisters geven lage dosissen nicotine af en helpen zo de zogenaamde craving te voorkomen. Op die manier kunt het dampen geleidelijk aan afbouwen naar nul.

Deze vorm van nicotine-afgifte helpt dampers ook om te breken met de verslavende geste die door de elektronische sigaret in stand gehouden wordt.

Concreet kunnen dampers kleine, middelgrote of grote pleisters dragen om hun verslaving stukje bij beetje te overwinnen. Opgelet: gebruik geen orale nicotinesubstituten zoals kauwgom, zuigtabletten, enz. Die zorgen voor nicotinepieken, wat de verslaving net in stand houdt.

Wetenschappelijke gegevens over de doeltreffendheid van de pleisters in het stoppen met de e-sigaret ontbreken voorlopig nog.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 06/02/2015 - 12h45

Dr Philippe Presles, « La cigarette électronique, Enfin la méthode pour arrêter de fumeur facilement », Editions Versillo. Pr Bertrand Dautzenberg, « L’e-cigarette pour en finir avec le tabac », Éditions Ixelles.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h47

Stoppen met roken met behulp van de elektronische sigaret is efficiënt. Met zijn aanpak kunt u de vele valkuilen ontwijken en op de juiste manier kennismaken met het dampen, de sleutel tot succes. We hadden een interview met dr. Philippe Presles, hoo...

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder entho...

Roken: de eerste sigaret is de ergste! Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Je hoort regelmatig zeggen dat je een kind van het roken kunt afhouden door het zijn eerste sigaret alleen te laten roken, zonder zijn vrienden. Hij zal dan inzien hoe slecht het is. Dat is een echte valstrik!

Meer artikels