PUBLICITÉ

Dames: wandelen is goed voor het geheugen...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/11/2004 - 00h00
-A +A

Een waarheid als een koe, zelfs voor vrouwen boven de 70! Meer nog: anderhalf uur per week wandelen, volstaat om de cognitieve prestaties te verhogen, wat het risico op aandoeningen als de ziekte van Alzheimer vermindert. Bovendien vermijdt u op die manier hart- en vaatziekten, want lichaamsbeweging is ook uitstekend voor het hart.

PUB

Met de vergrijzing van de bevolking worden neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie, waaronder de beruchte ziekte van Alzheimer, een volksgezondheidsprobleem. Naast onderzoek naar een betere behandeling is ook preventie een heel interessant domein dat er met rasse schreden op vooruitgaat.

Zo bestudeerde een Amerikaans onderzoeksteam de relatie tussen lichaamsbeweging en intellectuele prestaties. Hun resultaten zijn bijzonder overtuigend. Ze volgden ongeveer 20.000 vrouwen tussen 70 en 81 jaar, en stelden vast dat lichaamsbeweging de cognitieve capaciteiten - verbaal geheugen, aandacht en concentratie - verbetert. En u hoeft zeker geen ettelijke kilometers per dag af te malen: anderhalf uur wandelen per week in een matig tempo volstaat om het risico op cognitieve achteruitgang met 20 % te doen dalen.

Daarnaast blijkt uit een studie over kransslagaderaandoeningen dat lichaamsbeweging een uitstekende beschermende factor is. Van de vrouwen die deelnamen aan de studie, lopen diegenen die het minst bewegen, immers het hoogste cardiovasculaire risico, ongeacht hun Body Mass Index. Hoe meer beweging, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten.

Met andere woorden: u hoeft zeker geen marathon te ambiëren. Elke regelmatige fysieke activiteit - ook al is ze slechts matig - is heilzaam, zowel voor het hart als voor … de hersenen! En u hoeft zeker geen 70 te zijn om ermee te beginnen, want de heilzame effecten laten zich onmiddellijk gevoelen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/11/2004 - 00h00 Weuve J. et coll., Physical Activity, Including Walking, and Cognitive Function in Older Women, JAMA, 292 : 1454 - 1461, september 2004 ; Wessel T.R. et coll., JAMA, 292 : 1179-1187, september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels