PUBLICITÉ

Dames, uw tailleomtrek verraadt u...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2014 - 15h29
-A +A

Een dikke buik is vaak iets van mannen. En abdominale obesitas is ongetwijfeld een groot cardiovasculair risico voor mannen. Maar een recente studie heeft nu ook bij vrouwen een link gelegd tussen abdominale vetophoping en sterfte.

PUB

Een vette buik is slecht voor het hart

Al jaren stapelen de wetenschappelijke bewijzen zich op dat er een verband is tussen te veel vet in de buikstreek (abdominale of androïde obesitas, het appeltype) en het risico op cardiovasculaire ziekten. Deze verbanden zouden onafhankelijk zijn van de algemene vetophoping, wat betekent dat zelfs als er alleen in de buikstreek sprake is van overgewicht, het risico even groot is als wanneer de obesitas over het hele lichaam verspreid is.

Een verband tussen sterfte en tailleomtrek

Toch is het verband tussen abdominale vetophoping en mortaliteit nog te weinig gedocumenteerd. Daarom leveren de gegevens van de Nurses' Health Study, waaraan 44.036 vrouwen hebben deelgenomen, interessante en zelfs cruciale informatie op.

De onderzoekers hebben tijdens de 16 jaar dat het onderzoek heeft geduurd, de mortaliteitsstatistieken (cardiovasculaire, per kanker en alle oorzaken) gekoppeld aan de metingen van abdominale vetophoping. De resultaten tonen aan dat de meting van de tailleomtrek een zeer kostbaar en simpel te gebruiken werktuig is.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 27/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2014 - 15h29

Zhang C, Circulation. April 2008

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Hebt u een te dikke buik? Gepubliceerd op 31/03/2014 - 12h59

Hebt u een buikje of een dikke buik? Het onderscheid is belangrijk omdat men in het tweede geval een verhoogd risico heeft op het metaboolsyndroom, een aandoening die één op de tien volwassenen treft en die het cardiovasculair risico doet toenemen. M...

Meer artikels