PUBLICITÉ

Dames, blijf fit, ook na uw vijftigste verjaardag!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/08/2007 - 00h00
-A +A

Vijftig worden is een belangrijke stap in het leven van een vrouw. Dat geldt zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak.

PUB

De kinderen beëindigen hun middelbare studies of beginnen aan hogere studies, het koppel is soms niet meer wat het geweest is, nieuwe professionele uitdagingen tekenen zich af... De periode waarin je vijftig wordt, is best wel een stresserende periode en daar komt nog bij dat het lichaam veel sneller vermoeid is dan vroeger. Het is dus de hoogste tijd om een inventaris van uw levenswijze op te maken en - eventueel - om enkele wijzigingen aan te brengen aan uw leefpatroon.

Lichamelijk...

 • Zorg ervoor dat u voldoende slaapt. U had misschien genoeg aan 5 uurtjes slaap toen u 40 was, vandaag zou uw lichaam het u niet vergeven.
 • Regelmatig onderzoek van de borsten, de baarmoederhals en de darmen is onontbeerlijk.
 • Vergeet ook geen afspraak te maken voor een osteoporose-onderzoek. Bespreek met uw huisarts of u voldoende calcium en vitamine D inneemt.
 • Laat u elk jaar eenmaal volledig onderzoeken. Laat uw bloeddruk, uw cholesterolgehalte, uw bloedsuikerspiegel en uw schildklier nakijken. U moet ook weten dat vrouwen ouder dan 50 jaar sneller onderhevig zijn aan depressies. Spreek erover met uw huisarts indien u voortdurend verdrietig bent, pessimistische buien hebt, indien u zich nutteloos, hopeloos of angstig voelt, moeilijkheden hebt om u te concentreren of aan slapeloosheid lijdt.
 • Doe wat oefeningen om uw beenderen te versterken en om de risico's op cardiovasculaire problemen te verminderen. Dat zijn inderdaad de grootste vijanden van vrouwen ouder dan 50 jaar. Indien sport niets voor u is, is een stevige wandeling al prima!
 • Doe aan yoga. De oefeningen, die gericht zijn op concentratie, coördinatie en soepelheid, zullen u een beter evenwicht bezorgen. U zult valpartijen vermijden en minder risico lopen op breuken.
 • Eet kleurrijke voeding. Het is belangrijk dat vrouwen boven de 50 voldoende fruit en groenten eten. Eet ook meer vette vis omdat u behoefte hebt aan omega-3-vetzuren. Leer ook volle graangewassen, linzen,... eten. En overdrijf zeker niet met zoetigheden.
 • Drink met verstand. Voor vrouwen van om het even welke leeftijd is één glas alcohol per dag voldoende.

Geestelijk...

 • Neem 's morgens de tijd om rustig aan uw dag te beginnen. Neem de tijd om uw dag te overlopen, gun uzelf een ogenblikje rust om te mediteren, na te denken of te lezen...
 • Streef een aantal zelfgekozen doelstellingen na en geef zin aan uw leven.
 • Geniet van het leven, doe wat u graag doet, wees optimistisch en u zult zich jonger voelen. Kies maar uit: bungeejumping, klimmen, trektochten, skiën, dansen...
 • Zorg voor een creatieve bezigheid. Dat helpt depressies voorkomen. Vergeet niet dat depressies het geheugen aantasten! Schilder, tuinier... Wakker uw creativiteit aan: dat prikkelt de geest meer dan lezen, en zeker meer dan televisiekijken.
 • Maak van uw huis een oase. Ruim de boel op en vul je huis met muziek, boeken en vrienden. Maar aarzel niet om u terug te trekken en u op uzelf te concentreren wanneer u voelt dat dat nodig is.
 • Ga om met positief ingestelde mensen. Zij zullen uw kostbare energie niet verbruiken met hun jammerklachten en zij zullen u helpen om het beste wat het leven te bieden heeft, na te streven.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/08/2007 - 00h00 Jennifer Zreloff, Emory University School of Medicine, Atlanta. Cynthia Barnett, Norwalk, Conn. Webmd.com, March 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op zoek naar eenvoud Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h31

De crisis, terrorismus, de vermindering van de koopkracht, alles draagt bij om de stress te verhogen. Misschien vinden we wel een tegengif door te allen prijze de eenvoud op te zoeken. Dat is in elk geval de mening van Michael Simperl, auteur van "Mo...

Maak uw dromen waar! Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

U hebt ongetwijfeld een droom die u had willen verwezenlijken, maar die u onhaalbaar lijkt. Een kinderdroom, een grandioze droom zoals in de film. In de loop van de jaren hebt u er echter een streep onder getrokken. Jammer, maar that's life, zeker? H...

Meer artikels