PUBLICITÉ

Daling van de zuigelingensterfte dankzij prenatale diagnose

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00
-A +A

Prenatale diagnose met zwangerschapsonderbreking in geval van afwijkingen zou verklaren waarom de zuigelingensterfte in Canada gedaald is. Door prenatale diagnose kunnen foetussen die niet levensvatbaar zijn, worden opgespoord en geëlimineerd, wat automatisch een gunstig effect heeft op de zuigelingensterfte.

PUB

Door de aanwinsten in de prenatale diagnostiek kunnen afwijkingen tijdens de embryonale ontwikkeling vroegtijdig worden opgespoord. Die afwijkingen kunnen zware gevolgen hebben voor de foetus en soms fataal aflopen.Een recente studie heeft aangetoond dat de zuigelingensterfte in Canada tussen 1995 en 1997 met meer dan 10% is gedaald. Het aantal zwangerschapsonderbrekingen in de vierde of de vijfde maand van de zwangerschap is in dezelfde periode aanzienlijk gestegen. De onderzoekers denken dan ook dat de daling van de zuigelingensterfte gedeeltelijk te danken is aan het feit dat aangeboren afwijkingen door prenatale diagnostiek kunnen worden opgespoord. Als de zwangerschap wordt onderbroken omdat de foetus niet levensvatbaar blijkt te zijn, resulteert dit automatisch in een daling van de zuigelingensterfte.Een 'politiek' correct gebruik van vrijwillige zwangerschapsonderbreking dat het debat over abortus kan aanzwengelen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00 Liu S. et coll., Journal of American Medical Association; 287: 1561-1567.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prenataal onderzoek Geüpdatet op 14/02/2003 - 00h00

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

Meer artikels