PUBLICITÉ

Daling van het libido: zit de menopauze er voor iets tussen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/10/2015 - 09h10
-A +A

Een daling van het libido maakt inderdaad deel uit van de symptomen die geassocieerd worden met de menopauze. Geen zin meer hebben om te vrijen, is tijdens deze periode van het leven te verklaren door talrijke lichamelijke en psychologische factoren. Toch móét dit u niet overkomen: tussen 50 en 60 jaar, blijft 80% van de vrouwen inderdaad seksueel actief.

PUB

Menopauze: het slijmvlies wordt kwetsbaar

De huid en de slijmvliezen ondergaan de invloed van de hormonen, die noodzakelijk zijn voor de regeneratie en de microbloedsomloop. De huid en de slijmvliezen zijn tijdens de menopauze weefsels die dunner en kwetsbaarder worden.
De huid droogt uit, wordt trekkerig en minder soepel, begint te jeuken, enz. Ze kan ook vetter worden, kenmerken van acne en zelfs mannelijke kenmerken (haartjes verschijnen onder meer op het gezicht) vertonen.
Het vaginale slijmvlies wordt droger, minder elastisch en kwetsbaarder voor infecties. Seksueel contact is bovendien soms ongemakkelijk en zelfs pijnlijk.
Het libido komt op deze manier in een vicieuze cirkel terecht. Seksuele betrekkingen zijn pijnlijk en worden zeldzamer. Maar hoe minder men vrijt, des te minder het slijmvlies doorbloed wordt, des te minder het geprikkeld wordt en des te minder het reactief is. Alle elementen zijn nu aanwezig voor een daling van het libido. Men gaat ervan uit dat zowat 20% van de vrouwen na de menopauze last heeft van vaginale droogte, die pijn veroorzaakt bij de penetratie.

Goed om te weten: de bevochtiging van de vagina is van twee mechanismen afhankelijk. Het eerste heeft te maken met de vasodilatatie (verwijding van de bloedvaten) die door seksuele opwinding in werking treedt. Het tweede wordt beheerst door de oestrogenen die de exocriene klieren stimuleren. Het is dit mechanisme dat door de menopauze aangetast wordt door het wegvallen van de hormoonproductie. De hormonale substitutietherapie kan vaginale droogte tegengaan, maar het plaatselijk aanbrengen van gels wordt soms ook aangeraden.
 

Ook de borsten veranderen

Tijdens deze periode veranderen ook de borsten. Tijdens de perimenopauze, de periode die de naderende menopauze aankondigt, kunnen ze pijnlijk aanvoelen. Deze pijn verdwijnt echter helemaal wanneer de vrouw effectief in de menopauze zit. De borsten reageren dan minder op aanrakingen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/10/2015 - 09h10

Christian Jamin, "Santé et ménopause" (Gezondheid en menopauze), uitg. Jacob-Duvernet.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels