PUBLICITÉ

De dag dat Heimlich de greep uitvoerde die hij zelf bedacht…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2016 - 11h16
-A +A

Kent u de heimlichmanoeuvre? Het is een handgreep waarbij je de buik (het middenrif) van iemand die dreigt te stikken moet samendrukken om de blokkade van de luchtwegen op te heffen. De lucht wordt daarbij met veel kracht uit de longen van het slachtoffer gedrukt, waardoor het voorwerp dat de luchtpijp verspert normaal vrijkomt.

PUB

Heimlichmanoeuvre redt levens

De heimlichmanoeuvre is genoemd naar Henry Heimlich. Die beschreef de methode als eerste in 1974. Heimlich is intussen 96 jaar, maar nog in goede doen. Hij woont in een rusthuis in de Verenigde Staten, waar hij ook geboren is.
Vorige week verslikte een medebewoner van het bejaardentehuis zich in een stukje van een hamburger en dreigde te stikken. Heimlich was in de buurt en kreeg zo voor het eerst de kans - vier jaar voor zijn honderdste verjaardag - om de handgreep uit te voeren die hij meer dan veertig jaar geleden zelf beschreven had.

Kent u deze manoeuvre?

De Heimlichgreep redt elk jaar honderden mensenlevens en wordt vooral gebruikt bij mensen die zich tijdens het eten verslikken. Om de greep uit te voeren, plaatst u uw handen net onder het borstbeen van het slachtoffer dat dreigt te stikken en oefent u dan krachtig druk uit. Door die beweging ontstaat er druk op de longen, waardoor de blokkade in de luchtpijp normaal wordt opgeheven en het slachtoffer weer vrij kan ademen. Let wel, deze techniek mag alleen in bepaalde omstandigheden worden toegepast:

  • Het slachtoffer moet ouder zijn dan één jaar (voor kinderen bestaat er een specifieke manoeuvre).
  • Het slachtoffer ademt niet meer: de lucht kan helemaal niet meer door. Wees wel voorzichtig, want de manoeuvre uitvoeren terwijl het slachtoffer hoest om het voorwerp uit te spuwen is gevaarlijk!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2016 - 11h16
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm kinderen tegen thuisongevallen Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en zijn dan ook de eerste slachtoffers van thuisongevallen. Toch zouden de meeste van die ongevallen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen en gezond verstand vermeden kunnen worden. Hieronder leest u welke maa...

Verstikking: wat zijn de juiste EHBO-handelingen? Gepubliceerd op 22/02/2017 - 16h03

Verstikking hoort bij de vijf meest voorkomende ongelukken in huis . Het kan dus zeker geen kwaad om nog eens de juiste reacties te overlopen waarmee u iemand kunt redden die voor uw ogen stikt . De eerste stap is de situatie observeren. Ademt het sl...

Verdrinking: hoe te vermijden? Gepubliceerd op 12/02/2013 - 10h54

Elk jaar worden in België tussen 400 en 500 verdronken personen uit het water gehaald. Dat aantal zou echter makkelijk verlaagd kunnen worden dankzij een betere kennis van de noodzakelijke levensreddende handelingen.

Meer artikels