PUBLICITÉ

Da's sterke koffie!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/04/2005 - 00h00
-A +A

Hoe zit het met uw koffieverbruik? Een kopje sterke bij het ontbijt, een paar bakjes troost op het werk en nog een laatste espresso na het avondmaal? Houdt u het gezond of is het veeleer een verslaving?

PUB

Vóór u zich de zoveelste kop koffie inschenkt, moet u weten dat het belangrijkste ingrediënt, cafeïne, een drug is, geen voedingsstof die u nodig hebt voor uw gezondheid zoals vitamines en mineralen.

Dr. Jekyll en Mr. Hyde

Cafeïne kan u tijdelijk opkikkeren, uw prestaties verhogen en zelfs uw concentratie verbeteren. Toch is het belangrijk om te weten welke negatieve invloed cafeïne kan hebben op uw lichamelijke en geestelijke toestand. Overdaad schaadt immers, ook als het om koffie gaat. De hele nacht doorzakken en dan 's anderendaags liters koffie drinken op het werk om wakker te blijven, is geen voorbeeld van verstandig koffiegebruik, ook al komt het helaas veel voor. Te veel cafeïne kan immers hoge bloeddruk, osteoporose, slaapstoornissen en prikkelbaarheid veroorzaken.

Verkies koffie met melk

Bovendien is het bijzonder af te raden om kinderen koffie te laten drinken in plaats van voedzame dranken die veel beter aangepast zijn aan hun leeftijd. Cafeïne zuigt het calcium op dat zo belangrijk is voor het beendergestel van kinderen en tieners in volle groei, en dat kan groeiachterstand of botbroosheid veroorzaken. 180 g koffie drinken, "put" 5 mg calcium uit uw skelet. U kunt dat verlies enigszins compenseren door twee eetlepels melk in uw koffie te doen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/04/2005 - 00h00 "How to drink coffee", Gail Frank, American Dietetic Association.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Bestaat koffieverslaving echt? Gepubliceerd op 17/10/2014 - 16h53

Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt d...

Cafeïne: een goed overtuigingsinstrument! Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

U bent van plan om loonopslag te vragen aan uw baas? Doe dat dan bij een kopje koffie ! Uit een studie in "The European Journal of Social Psychology" blijkt namelijk dat we ons makkelijker laten overtuigen als we cafeïne hebben ingenomen.

Meer artikels