PUBLICITÉ

Cystitis: waarom u deze ontsteking goed moet verzorgen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/06/2011 - 15h48
-A +A

Cystitis of blaasontsteking is een zeer gewone, maar wel pijnlijke aandoening. Het is wel belangrijk dat u deze ontsteking niet verwaarloost en dat u ze op de juiste manier verzorgt.

PUB

Cystitis: een goede opvolging om complicaties te vermijden

Waarom is het zo belangrijk een cystitis of blaasontsteking goed te verzorgen? Omdat de blaas in verbinding staat met de urinewegen en via deze dus ook met de nieren. Een cystitis kan dus leiden tot een nierinfectie (pyelonephritis). Als de cystitis goed verzorgd wordt, kan dit risico vermeden worden, namelijk door de bacteriën  die in de blaas aanwezig zijn, te verwijderen. Om dit doel te bereiken, schrijft de arts allereerst aangepaste antibiotica voor, maar hij verstrekt ook een aantal raadgevingen, zoals veel water drinken en de urine niet te lang in de blaas ophouden.

 

Mensen die in geval van cystitis tot de risicogroepen behoren

De opvolging van cystitis is des te belangrijker wanneer de getroffen mensen behoren tot bepaalde risicogroepen:

  • Zwangere vrouwen: een cystitis kan leiden tot een vroeggeboorte. Bovendien leiden de morfologische wijzigingen tijdens de zwangerschap tot een verhoogd risico op pyelonephritis ten gevolge van de blaasontsteking.
  • Vrouwen na de menopauze: het is mogelijk dat de veroudering van de blaas en de wijzigingen in de hormonenhuishouding het risico op complicaties verhogen. Artsen zijn dus meestal waakzamer wanneer een cystitis vrouwen treft na de menopauze.
  • Mannen: cystitis komt bij mannen minder vaak voor, maar er wordt dan wel meteen gedacht aan prostatitis (een ontsteking van de prostaatklier). Bij mannen vereist een blaasontsteking dus altijd een verhoogde waakzaamheid.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/06/2011 - 15h48

http://urologie-chu-mondor.aphp.fr/_poles_cliniques/cystite%20recidivante.htm

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cystitis (blaasontsteking): drink en ledig uw blaas! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Cystitis of blaasontsteking komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw. Ze wordt gekenmerkt door een branderig gevoel bij de urinelozing en door een bijna constante plasdrang. De aandoening geneest gemakkelijk en snel op voorwaarde dat de behandeling g...

Meer artikels