PUBLICITÉ

Cystitis (blaasontsteking): drink en ledig uw blaas!

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 20/12/2010 - 00h00
-A +A

Cystitis of blaasontsteking komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw. Ze wordt gekenmerkt door een branderig gevoel bij de urinelozing en door een bijna constante plasdrang. De aandoening geneest gemakkelijk en snel op voorwaarde dat de behandeling goed gevolgd wordt en dat de patiënte zich houdt aan een aantal eenvoudige hygiëneregels. Al bij al zouden we kunnen zeggen dat er minder blaasontstekingen en recidieven zouden zijn als de vrouwen meer zouden drinken en vaker zouden plassen.

PUB

Cystitis, een veelvoorkomende aandoening bij de vrouw


Cystitis komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw, en dat ten gevolge van de anatomische ligging van de blaas, de anus en de vagina. De behandeling is meestal eenvoudig, maar de resultaten op lange termijn zijn afhankelijk van het feit of de duur van de behandeling goed nageleefd wordt: met de behandeling stoppen zodra de pijn verdwijnt, is een grote vergissing die de patiënte blootstelt aan een snelle recidief.

Wat zijn de symptomen van een cystitis?


Cystitis of blaasontsteking gaat vooral gepaard met soms zeer intense pijn bij de urinelozing, een drukkend gevoel in de blaas en ook een voortdurende en versterkte plasdrang, waarna slechts enkele druppels urine geloosd worden. De urine kan troebel zijn, bleek van kleur en sterk ruiken. Als de urine er rood uitziet, kan ze ook wat bloed bevatten. Meestal blijft de lichaamstemperatuur normaal, maar ze kan ook oplopen tot 38,5°C. Bij cystitis, is er normaal ook geen sprake van pijn in de lenden. Is dat toch het geval, dan is het waarschijnlijk dat de oorzaak van de urineweginfectie iets met de nieren te maken heeft en dan moet ook meteen een arts geraadpleegd worden.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 20/12/2010 - 00h00 Bronnen: L'urologie. J. Cukier. P.U.F. Que sais-je. Problèmes urologiques de la femme. P. Colombeau. Médecine au quotidien. Ed. J. Lyon. Brûlures mictionnelles de la femme jeune. P. Simon. FMC du Quotidien du Médecin. 12-11-96.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels