PUBLICITÉ

CVA: meteen reageren bij de eerste signalen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 09h47
-A +A

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA). Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste tekenen herkent zodat u meteen de hulpdiensten kunt roepen.

Dankzij een snelle reactie kunnen de gevolgen van het CVA en het aantal mensen dat er een handicap aan overhoudt of aan sterft aanzienlijk worden verminderd.

PUB

Hoe ontstaat een cerebrovasculair accident?

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het over een pandemie en voorspelt een stijging van het aantal gevallen van CVA van 16 miljoen in 2005 naar 23 miljoen in 2030.

Een cerebrovasculair accident treedt op als de bloedcirculatie naar of in de hersenen afgesloten wordt:

  • als gevolg van een bloedstolsel (men spreekt dan van een ischemisch CVA of herseninfarct),
  • als gevolg van een lek in een slagader waardoor zich in de hersenen een bloeding voordoet (men spreekt dan van een hemorragisch CVA of een hersenbloeding).

Door de onderbreking van de bloedsomloop krijgen de cellen in de hersenen niet meer de nodige zuurstof en voedingsstoffen om te kunnen werken. Sommige cellen raken daarbij beschadigd, andere sterven af met alle dramatische gevolgen van dien: letsels, blijvende hinder, handicap enz.

Van de 19.000 mensen die in België jaarlijks getroffen worden door een CVA houden meer dan 6.000 mensen er een blijvende handicap aan over.

Het CVA is daarmee de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij volwassenen en de op één na belangrijkste oorzaak van dementie (na de ziekte van Alzheimer).

Maar als men er in slaagt om heel snel in te grijpen en de bloedcirculatie in de hersenen te herstellen, kan het hersenletsel worden beperkt. Helaas belanden de patiënten vandaag in 90% van de gevallen te laat in de handen van de spoedartsen.

Wat zijn de waarschuwingssignalen van een CVA?

De waarschuwingssignalen verschillen al naargelang van de getroffen hersenzone. Maar er zijn wel drie cruciale symptomen die bij u meteen een lichtje moeten doen branden:

  • Stram gevoel of plots een arm, een been of een volledige lichaamshelft niet meer kunnen bewegen, wat gepaard gaat met het verlies van gevoel.
  • Plots niet meer kunnen praten of woorden niet meer kunnen vinden of begrijpen.
  • Een gezichtsstoornis of plots opkomende blindheid aan één oog.

Soms zijn deze tekenen maar van korte duur en verdwijnen ze na enkele minuten. Maar ook dan kondigen ze een nakend CVA aan. U moet dus meteen de hulpdiensten bellen.

Net als bij een hartinfarct telt elke minuut. Snel ingrijpen kan ernstige gevolgen of zelfs het overlijden van het slachtoffer voorkomen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 19/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2016 - 09h47

Persbericht van de Werelddag van het Cerebrovasculair accident 2012, 1 oktober 2012. Persdossier ‘Urgence ACV’, 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

Meer artikels