PUBLICITÉ

Cryptorchisme bij honden

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 17/07/2007 - 00h00
-A +A

Als een van de testikels van uw hond (ouder dan vier maanden) niet zichtbaar en niet voelbaar is dan heeft hij last van cryptorchisme, het niet indalen van een teelbal. Sterilisatie is dan onvermijdelijk om de nefaste gevolgen van de aandoening weg te werken.

PUB

De testikels van een pup, voor en na de geboorte

Bij mannelijke foetussen bevinden de testikels zich in het abdomen. Bij de geboorte van de pup dalen de testikels in de balzak, aan de buitenkant van het abdomen, en dat via het lieskanaal. Daar zitten ook de bloedvaten die de testikels bevoorraden. Normaal gezien zijn de twee testikels ingedaald op de leeftijd van ongeveer 10 dagen. Tot de leeftijd van tien weken zijn ze soms niet te voelen omdat ze heel klein zijn en ook omdat er vet in de balzak zit.
Als alles goed gaat moeten de testikels voelbaar zijn bij pups van drie maanden oud. Maar in sommige gevallen blijven de testikels in het abdomen of in het kanaal waarlangs ze moeten indalen. Als ze op vier maanden niet volledig ingedaald zijn dan is de pup het slachtoffer van wat men cryptorchisme noemt. De aandoening kan bij beide testikels voorkomen, maar meestal tast de ziekte maar een enkele aan.
De afwijking is erfelijk.

Cryptorchisme: de gevolgen

In tegenstelling met testikels die ingedaald zijn zoals het hoort, zijn testikels die in het abdomen blijven zitten niet in staat om spermatozoïden te produceren, ze maken alleen testosteron aan en dat soms in abnormaal grote hoeveelheden. Dat kan voor gedragsafwijkingen zorgen zoals agressief gedrag en een ongewoon hoog libido. Honden met bilateraal cryptorchisme zijn meestal steriel, wat niet het geval is bij hondjes met één normale teelbal. Die kunnen zich wel voortplanten, maar ze kunnen de aandoening ook doorgeven aan hun nageslacht.
Testikels die zich in een abnormale positie bevinden kunnen ook tot tumoren leiden bij honden die ouder zijn dan achttien maanden. Tumoren ter hoogte van de testikels kunnen
voor honden levensgevaarlijk zijn door het risico op metastasen van kwaadaardige kanker of door compressie van andere organen in het abdomen door het toenemend volume van de tumor.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 17/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een gezonde pup kopen, is een recht! Geüpdatet op 27/04/2005 - 00h00

Een pup kopen, is een aangenaam moment en meteen het begin van een lange vriendschap. Allerlei ziekten kunnen echter roet in het eten gooien. Weet dat u bij sommige ervan rechten hebt!

Borsttumoren bij teven en poezen Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h11

Vrouwelijke honden en katten krijgen vaak te maken met borsttumoren. Bij honden maken die 25 tot 50% van de tumoren uit. Toch kunt u uw trouwe viervoeter beschermen door haar vroegtijdig te laten steriliseren.

Meer artikels