PUBLICITÉ

Cryotherapie: de koude waarheid

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Cryotherapie is een recente en vrij revolutionaire trainings- en recuperatietechniek. Een modetrend of een echte vernieuwing?

PUB

De weldaden van koude

Koudebehandeling is een bijzonder veel gebruikte techniek bij sportletsels. Dat gebeurt in de vorm van koelspuitbussen of -pakken, zakken met ijsblokjes of de zogenaamde "magische" sponsen om bloedingen te stelpen, ontstekingen tegen te gaan en de pijn na een schok te verminderen. Die rituelen zijn schering en inslag bij voetbalwedstrijden. Tijdens de Wereldbeker in Frankrijk stelde het medisch team van de nationale ploeg zelfs met veel poeha een "koelkanon" voor. Vandaag wordt koudebehandeling niet meer alleen lokaal gebruikt. Er is namelijk een trend merkbaar bij sporters om het hele lichaam meteen na de inspanning af te koelen. Zo voerden verschillende atleten tijdens de laatste Olympische Spelen in Sydney een vreemd ritueel uit: ze dompelden zich vlak na hun prestatie onder in kuipen met ijswater. Dat alles in de hoop ontstekingen te vermijden en sneller te recupereren.

Blizzard, blizzard

Zo'n koud bad lijkt wel een ontstellend simpele remedie in vergelijking met de geavanceerde technieken waarover de fysiotherapie beschikt. Vandaar dat sportartsen op het idee kwamen om hypotherme caissons te ontwikkelen die heel het lichaam nagenoeg meteen afkoelen. Je zou het kunnen vergelijken met het saunaprincipe, met dat verschil dat de temperatuur van het vertrek hier niet verhoogd, maar integendeel zoveel mogelijk verlaagd wordt. Deze koudekamer is verdeeld in drie compartimenten. Het eerste heeft een temperatuur van 10°C, en het is de bedoeling dat je er zo'n tien seconden blijft. Het tweede doet je meteen in de barre kou belanden: -60°C! Tien seconden later komt de atleet zowaar in de "diepvries" terecht, want de thermometer wijst -110°C aan! Hij vertoeft hier 3 minuten. Voor alle duidelijkheid: hij draagt wel een wollen zwembroek, een gezichtsmasker, een oorband, dikke wanten, dikke sokken om hem te beschermen tegen vrieswonden en schoenen met houten zolen, als isolatie tussen hemzelf en de vloer. Verschillende rugbyploegen, onder meer de XV uit Ierland, zouden de methode met succes hebben uitgetest. Volgens de promotors maakt ze het mogelijk om in een recordtempo te recupereren. Momenteel is er echter nog geen enkele betrouwbare studie om die hypothese wetenschappelijk te onderbouwen. Toch kunnen we ook niet langer heen om de getuigenis van heel wat atleten, en die zeggen uit ervaring allemaal hetzelfde: ze hebben baat gehad bij de methode. Tot slot laten we één van de beste Amerikaanse specialisten in fysiotherapie aan het woord, professor Malka: "Het enige waarvan we zeker zijn", zo schrijft hij ondeugend, "is dat, hoe meer de atleten in recuperatie via cryotherapie geloven, hoe beter deze methode werkt!"

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 06/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
joogle

Er is ondertussen zelfs een Cryo Sauna Center geopend in België. Het eerst vind je in Antwerpen.

PUBLICITÉ
Lees ook
Hardlopen: kent u de Pose-methode al? Gepubliceerd op 18/03/2015 - 12h40

Een nieuwe hardlooptechniek , de Pose-methode bestaat sinds het begin van de jaren 2000 en wordt vandaag de dag steeds meer erkent. De methode stelt voor om eerst het voorste deel van de voet te plaatsen , voor een zachter gevoel en om voordeel te ha...

Klierkoorts: ook bij sportlui Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Mononucleose of klierkoorts is een infectieziekte die wordt overgedragen via het speeksel en ook bekend is als de "kissing disease". Ze verspreidt zich geweldig bij flirtende adolescenten. Maar ook bij sportlui.

De sporter en de plotse dood Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Het beoefenen van competitiesport kan het risico op plotse dood doen stijgen. Dat extra risico is meestal niet toe te schrijven aan de sport zelf, maar wel aan een onderliggende hartpathologie. Atleten die risico lopen, zouden systematisch onderzocht...

Meer artikels