Cryotherapie is een recente en vrij revolutionaire trainings- en recuperatietechniek. Een modetrend of een echte vernieuwing?

De weldaden van koude
Koudebehandeling is een bijzonder veel gebruikte techniek bij sportletsels. Dat gebeurt in de vorm van koelspuitbussen of -pakken, zakken met ijsblokjes of de zogenaamde "magische" sponsen om bloedingen te stelpen, ontstekingen tegen te gaan en de pijn na een schok te verminderen. Die rituelen zijn schering en inslag bij voetbalwedstrijden. Tijdens de Wereldbeker in Frankrijk stelde het medisch team van de nationale ploeg zelfs met veel poeha een "koelkanon" voor. Vandaag wordt koudebehandeling niet meer alleen lokaal gebruikt. Er is namelijk een trend merkbaar bij sporters om het hele lichaam meteen na de inspanning af te koelen. Zo voerden verschillende atleten tijdens de laatste Olympische Spelen in Sydney een vreemd ritueel uit: ze dompelden zich vlak na hun prestatie onder in kuipen met ijswater. Dat alles in de hoop ontstekingen te vermijden en sneller te recupereren.
Blizzard, blizzard
Zo'n koud bad lijkt wel een ontstellend simpele remedie in vergelijking met de geavanceerde technieken waarover de fysiotherapie beschikt. Vandaar dat sportartsen op het idee kwamen om hypotherme caissons te ontwikkelen die heel het lichaam nagenoeg meteen afkoelen. Je zou het kunnen vergelijken met het saunaprincipe, met dat verschil dat de temperatuur van het vertrek hier niet verhoogd, maar integendeel zoveel mogelijk verlaagd wordt. Deze koudekamer is verdeeld in drie compartimenten. Het eerste heeft een temperatuur van 10°C, en het is de bedoeling dat je er zo'n tien seconden blijft. Het tweede doet je meteen in de barre kou belanden: -60°C! Tien seconden later komt de atleet zowaar in de "diepvries" terecht, want de thermometer wijst -110°C aan! Hij vertoeft hier 3 minuten. Voor alle duidelijkheid: hij draagt wel een wollen zwembroek, een gezichtsmasker, een oorband, dikke wanten, dikke sokken om hem te beschermen tegen vrieswonden en schoenen met houten zolen, als isolatie tussen hemzelf en de vloer. Verschillende rugbyploegen, onder meer de XV uit Ierland, zouden de methode met succes hebben uitgetest. Volgens de promotors maakt ze het mogelijk om in een recordtempo te recupereren. Momenteel is er echter nog geen enkele betrouwbare studie om die hypothese wetenschappelijk te onderbouwen. Toch kunnen we ook niet langer heen om de getuigenis van heel wat atleten, en die zeggen uit ervaring allemaal hetzelfde: ze hebben baat gehad bij de methode. Tot slot laten we één van de beste Amerikaanse specialisten in fysiotherapie aan het woord, professor Malka: "Het enige waarvan we zeker zijn", zo schrijft hij ondeugend, "is dat, hoe meer de atleten in recuperatie via cryotherapie geloven, hoe beter deze methode werkt!"