PUBLICITÉ

Creutzfeld-Jakob, ziekte van

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Spongieuze degeneratie van de hersenen, die vooral na het dertigste levensjaar kan voorkomen. De mogelijkheid bestaat dat een virus bij het ontstaan van deze degeneratieve neurologische aandoening een rol speelt. Er is een specifiek voorstadium, gevolgd door een vrij progressieve dementie met extrapiramidale en cerebellaire symptomen, alles in wisselende mate.

De ziekte van Creutzfeld-Jacob wordt vermoed in alle gevallen van dementie waarbij sprake is van een relatief snelle progressie gedurende enkele maanden tot een of twee jaar, en die gepaard gaat met, of gevolgd wordt door, meervoudige neurologische symptomen. In sommige gevallen, zoals bij de zogenaamde amyotrofische vorm, kunnen de neurologische symptomen voorafgaan aan de dementie.

Er is gewoonlijk sprake van een progressieve spastische paralyse van de ledematen, die vergezeld gaat van extrapiramidale symptomen, tremor, rigiditeit en choreo-athetotische bewegingen. Andere varianten kunnen gekenmerkt worden door ataxie, visusstoornissen, of fasciculaties en spieratrofie door betrokkenheid van het perifere motorische neuron.

De volgende trias wordt geacht een sterke aanwijzing te geven voor de ziekte:
(1) snel progressieve, verwoestende dementie;
(2) piramidale en extrapiramidale stoornissen met myoclonus;
(3) karakteristiek (trifasisch) EEG. De bij koeien soms gediagnosticeerde bovine spongy encephalopathy (ook wel gekkekoeienziekte genoemd) toont wat haar ziekteverschijnselen betreft enige overeenkomst met het bovenbeschreven ziektebeeld.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dementie: meer dan alleen maar de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 31/03/2014 - 11h55

De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. Dat is ook logisch, want ze komt het meest voor. Maar het is niet de enige vorm. Er bestaan nog heel wat andere types van dementie met telkens andere en vaak heel erg uiteenlopende oorzaken.

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Alzheimer: de tekenen van de ziekte Gepubliceerd op 24/11/2014 - 12h33

Zodra een bejaarde een beetje aan geheugenverlies lijdt, wordt er al meteen aan het begin van de ziekte van Alzheimer gedacht. Het komt erop aan de ziekte te kunnen herkennen, kwestie van zich niet nodeloos zorgen te maken, of omgekeerd: er niet mee...

Meer artikels