Kunst beoefenen zonder er zijn beroep van te maken: het kan en het doet deugd. Het is een kans om zich vrij te uiten, om de draad van het leven weer op te pakken met een zekere lichtheid of om zijn creativiteit aan te boren. Creatieve therapie, of de zoektocht naar welbevinden…

Creativiteit: middelen voor zelfexpressie ontwikkelen
“Creatieve therapie richt zich tot iedereen en kan voor iedereen heel nuttig zijn omdat ze ons in staat stelt manieren van vrije expressie te ontwikkelen”. Aan het woord is Christophe Vander, regisseur, kunsttherapeut en oprichter van Art-T, een vereniging van kunstenaars-therapeuten en -pedagogen. Kunst stimuleert de creativiteit en is dus een uitstekende manier om zich te bevrijden van angsten of frustraties, om impasses te doorbreken, maar ook om scherper van geest te worden, om de dingen eenvoudiger te zien en zich dus beter te voelen. “Creatief zijn roept simpelweg vreugde en blijdschap op. Denk maar aan kinderen en aan de voldoening die ze ondervinden als ze tekenen, aan de vreugde die ze samen uitstralen als ze hun tekening tonen. Het is zo simpel als dat!”
De kunsttherapeut als gids
Moet iemand echt goed zijn in een discipline om ze te beoefenen? “Nee, helemaal niet. Iemand kan zelfs zin hebben om een workshop toneelspelen te doen en dan vaststellen dat hij eigenlijk meer aangetrokken wordt door de plastische kunsten!” De rol van de therapeut bij creatieve therapie is begeleiden, de persoon in kwestie in een kunstdiscipline coachen zodat hij tot de creatieve daad kan overgaan en met andere woorden zijn eigen middelen voor zelfexpressie kan ontwikkelen. Er is geen voorkennis vereist, iedereen werkt met wat hij heeft meegekregen. De therapeut begeleidt de creatieve praktijk van de deelnemers, hij maakt hun goesting om te scheppen en tot handelen over te gaan wakker. “De techniek is hier minder belangrijk dan dat het geval is in het kader van een traditionele artistieke opleiding; ze mag dus geen limiet worden. Het belangrijkste, het algemene doel, is dat iemand zich beter gaat voelen”.
Christophe Vander, regisseur, kunsttherapeut en oprichter van Art-T, een vereniging van kunstenaars-therapeuten en -pedagogen. http://www.art-t.be/