PUBLICITÉ

De cranberry: doeltreffend tegen urine-infecties

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2018 - 13h01
-A +A

De cranberry is een kleine rode bes afkomstig uit Noord-Amerika en Canada. Daar wordt ze al generaties lang gewaardeerd om haar gunstige invloed op de gezondheid.

Bij ons is de cranberry nu erkend als bron van antioxidanten.

PUB

Cranberry of veenbes?

De cranberry is niet te verwarren met de veenbes, die er familie van is, en ook niet met de bosbes, een soort die hier in België wel bekend is.

Deze laatste twee bessen behoren tot de heidefamilie, maar het gaat om twee heel verschillende varianten.

Dat botanische onderscheid is belangrijk, want de wetenschappelijke studies gaan over de cranberry of Amerikaanse bes (Vaccinium macrocarpon), en over de veenbes (Vaccinium oxycoccus) of de bosbes (Vaccinium vitis idaea).
 

Cranberry, dé remedie tegen infecties van de urinewegen?

Eén vrouw op de twee heeft in de loop van haar leven geregeld last van blaasontstekingen veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, de meest voorkomende vorm van infectie van de urinewegen.

Elk jaar zijn er meer dan 10% nieuwe gevallen van blaasontstekingen.In 20 tot 30% van de gevallen hervalt de patiënt minstens één keer per jaar.

Verschillende studies die sinds begin de jaren 80 zijn uitgevoerd, wijzen op het mogelijke belang van de cranberry in de preventie van terugkerende blaasontstekingen.

Het sap van de cranberry zou het risico op een terugkerende blaasontsteking met 50% verminderen

Dat gunstige effect zou terug te voeren zijn op de proanthocyanidinen van de cranberry, dat zijn krachtige antioxadanten die voorkomen dat de bacterie zich aan de celwand in de urinewegen gaat hechten.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 13/03/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/06/2018 - 13h01

Di Martino P, Agniel R, David K, Templer C, Gaillard JL, Denys P, Botto H. Reduction of Escherichia coli adherence to uroepithelial bladder cells after consumption of cranberry juice: a double-blind randomized placebo-controlled cross-over trial. World J Urol. 2006 Feb;24 (1):21-7. Epub 2006 Jan 6.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke planten gebruiken tegen urineweginfecties? Gepubliceerd op 26/10/2012 - 12h20

Urineweginfecties hebben de onaangename gewoonte om regelmatig opnieuw te verschijnen. Om deze recidieven, die pijn en een branderig gevoel veroorzaken, een halt toe te roepen, zijn sommige planten uiterst nuttig. We denken daarbij aan cranberry en e...

Cranberry’s tegen blaasontsteking: ja, maar… Geüpdatet op 05/04/2011 - 12h13

Er bestaan nog geen glasharde wetenschappelijke bewijzen dat de cranberry – of Amerikaanse bes - helpt tegen blaasontstekingen en andere urineweginfecties , maar de artsen zijn wel enthousiast. Maar let op, niet alle bessen gelijk…

Kwaaltjes bestrijden met planten. Hoe en wat? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h26

Planten kunnen heel wat verlichting brengen bij kleine dagelijkse kwaaltjes . Maar weet u ook welke planten u precies moet kiezen? Doe de test en duid aan welke plant voor deze tien dagelijkse kwaaltjes of symptomen bruikbaar is.

Blaasontsteking en cranberry: een dosis net na het vrijen Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

In wetenschappelijke kringen heerst er vandaag eensgezindheid over de effecten van de cranberry op de preventie van infecties van de urinewegen. De resultaten van een nieuwe studie gaan zelfs zover om vrouwen die geregeld last hebben van blaasontstek...

Meer artikels