PUBLICITÉ

Couvade-syndroom

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

In sommige culturen het gebruik dat de echtgenoot na de geboorte de plaats van zijn vrouw inneemt, onder andere om boze geesten te misleiden.

Sommige mannen ervaren eigenaardige lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap van hun vrouw. Bij een onderzoek verklaarde 60 tot 70 procent van de geïnterviewde mannen last te hebben van gewone zwangerschapsklachten als misselijkheid, moeheid, rugpijn, overgeven en gewichtstoename; al deze symptomen verdwenen onmiddellijk nadat de baby was geboren.

Deze lichamelijke reacties op de emotionele beleving van de zwangerschap staan bekend als het couvade-syndroom. In bepaalde culturen bestaan er voor mannen uitgebreide, aan vaste regels gebonden rituelen tijdens zwangerschap en geboorte.

De mannen van de Kurtatchi-stam op de eilanden in de Grote Oceaan, trekken zich helemaal terug uit de gemeenschap als hun vrouwen hun kind krijgen, terwijl de Chaorati's in Zuid-Amerika geacht worden dagen in hun hangmat te blijven liggen om zich daar door de rest van de familie te laten verzorgen.

Dit zijn primitieve, maar effectieve manieren om de man te betrekken bij het proces van geboorte en bevalling. De onaangename gevoelens die mannen in onze cultuur ervaren, zouden veel minder voorkomen als er ook bij ons acceptabele manieren waren om deel te hebben aan zwangerschappen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Erectiestoornissen: wat u moet weten Gepubliceerd op 26/03/2013 - 10h43

Erectiestoornissen, impotentie, erectie-insufficiëntie , ... : stuk voor stuk termen om eenzelfde probleem te beschrijven waarmee in België 43 % van alle mannen te maken krijgen tussen 40 en 49 jaar.

Bevalling met stuitligging: erfelijke risico's... Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Het zal u allicht verbazen, maar het risico op een bevalling met stuitligging blijkt erfelijk te zijn. Nog verrassender is dat dit erfelijke risico zowel door de vader als door de moeder kan worden doorgegeven. Anders gezegd: als u bij uw geboorte in...

Meer artikels