PUBLICITÉ

Couperose: rood op de wangen

Gepubliceerd door Dr. Renaud Lieberherr, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2001 - 00h00
-A +A

Couperose is een goedaardige huidaandoening die veroorzaakt wordt door een verwijding van de onderhuidse (of subcutane) bloedvaten van het gelaat en gekenmerkt wordt door ontsierende rode vlekken. De minste temperatuurverandering, de geringste alcoholinname doen het rood naar de kaken stijgen. Maar hoe ervan af geraken?

PUB

Een goedaardig vaatprobleem

Onder het huidoppervlak lopen veel sterk verkalkte bloedvaatjes, die enkel in bepaalde omstandigheden zichtbaar zijn, nl. als ze verwijd (of gedilateerd) zijn. Die vasodilatatie vindt vooral plaats bij een snelle verandering van de buitentemperatuur (van koud naar warm), maar ook bij stress, emotie en inname van alcohol. Die patiënten vertonen afwijkingen van het systeem van afkoeling van de huid. Mensen met een bleke huid en heldere ogen lopen het grootste risico. Enkel de bloedvaten van convexe oppervlakten, die dus het meest blootgesteld zijn aan temperatuurschommelingen, worden rood. Couperose zal zich dan ook vooral manifesteren op de wangen, de neus en de kin, maar nooit rond de mond.

Hoe couperose herkennen?

De evolutie van couperose telt vier stadia. Het eerste stadium is het stadium van de eigenlijke couperose: wangen die te gemakkelijk rood worden bij temperatuurveranderingen. Het tweede stadium is het stadium van erytrocouperose, een wetenschappelijke term voor "rode couperose", wat u echter niet veel vooruithelpt. In feite betreft het een blijvende couperose. Het derde stadium is het stadium van acne rosacea, eigenlijk geen juiste term: het is immers geen acne, maar het betreft puistjes en papels van couperose en is een ziekte die vooral bij vrouwen wordt vastgesteld. In het vierde stadium zijn bepaalde zones van het aangezicht zoals de neus steeds rood en gezwollen, het betreft het rhinophyma of "knolneus".

Gepubliceerd door Dr. Renaud Lieberherr, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/11/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weg rode wangen! Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Couperose is een aandoening die gepaard gaat met min of meer uitgesproken rode vlekken in het gelaat. Mensen die met deze hinderlijke huidaandoening kampen, moeten weten dat ze behandeld kan worden. En iedereen moet weten dat de rode wangen of verwij...

Couperose: uitlokkende en verergerende factoren Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Couperose is een vaak voorkomende huidaandoening, maar toch kent het grote publiek de ziekte niet echt. En ook voor artsen heeft de ziekte nog ongekende aspecten. Maar de factoren die couperose uitlokken en verergeren zijn almaar beter gekend.

Zon en couperose Gepubliceerd op 29/05/2012 - 18h20

Couperose is een goedaardige huidaandoening, maar ze kan wel een behoorlijke impact hebben op het dagdagelijkse leven. Het komt er op aan om de uitlokkende factoren op te sporen om ze zo vroeg mogelijk aan te pakken. Een van die factoren is de zon en...

Rode vlekken in het gezicht: wat is couperose? Gepubliceerd op 26/06/2012 - 13h25

Deze veelvoorkomende huidziekte wordt gekenmerkt door rode vlekken en puistjes in het gezicht . Couperose treft in het bijzonder vrouwen tussen 30 en 50 jaar. De aandoening is verantwoordelijk voor heel wat esthetisch en sociaal ongemak.

Meer artikels