PUBLICITÉ

Cosmetische producten: welke houdbaarheidsduur?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/04/2013 - 13h51
-A +A

Gezichtscrème, toiletmelk, shampoo, douchegel, deodorant, aftershave, maskers, oogpotloden… Alle cosmetische producten die we dagelijks gebruiken, blijven niet eeuwig goed. Ze hebben een bepaalde levensduur, die afhankelijk is van de duurzaamheid van het product. Wat moet u weten over de houdbaarheid van cosmetische producten?

PUB

De houdbaarheidstermijn staat op de verpakking vermeld

Sinds maart 2005 moet de houdbaarheidstermijn na opening van het product verplicht vermeld worden op de verpakking van cosmetische producten. Deze wettelijke verplichting is echter niet van toepassing op producten waarvan de duurzaamheid lager is dan 30 maanden. Het gebruikte symbool is een cijfer gevolgd door een hoofdletter ‘M’: 12 M of 6 M bijvoorbeeld. Deze vermelding is soms moeilijk te vinden, staat dan op een weinig zichtbare plaats en is nogal eens moeilijk leesbaar.

 

Naast dit gegeven over de duurzaamheid van cosmetische middelen, kunnen de volgende raadgevingen de houdbaarheid van uw cosmetische producten verbeteren.

  • Een product dat er niet homogeen uitziet of dat een verdachte kleur of geur heeft, mag niet meer gebruikt worden.
  • Dit geldt ook voor producten die allang open zijn of die bewaard werden bij extreme temperaturen. Het is dus duidelijk dat u best geen beroep meer doet op de zonnebrandcrème die u vorig jaar op het strand hebt gebruikt.
  • Vermijd temperatuurschommelingen en rechtstreekse blootstelling aan het licht, zeker wanneer de verpakking doorzichtig is. Vermijd ook vochtige plaatsen, die bevorderlijk zijn voor de verspreiding van schimmels en bacteriën. U doet er dus goed aan uw cosmetische producten niet in de badkamer op te slaan.
  • Kies de verpakking zorgvuldig en geef de voorkeur aan tubes, flacons en voorgedoseerde producten. Vermijd potten aangezien deze zeer gemakkelijk verontreinigd worden door de vingers. Opteer ook voor kleine verpakkingen.

 

Ook goed om te weten

  • De meest houdbare cosmetische producten zijn die op basis van alcohol (deodorants, parfums, haarlak, nagellak…) en de vaste producten (lippenstiften, potloden…).
  • De minst houdbare zijn de producten op basis van water, zoals crèmes, bodymilk, maar ook shampoo, douchegel, enz. 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/06/2011 - 17h40 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/04/2013 - 13h51
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cosmetische producten : hoe lang blijven ze goed? Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Crèmes voor het gelaat, lotions, melk, shampoos, gels, deodorants, aftershaves, maskertjes, oogcrèmes, enz. Alle cosmetische producten die we al dan niet dagelijks gebruiken blijven niet voor eeuwig goed. Ze hebben een bepaalde levensduur, al naargel...

Hebt u een gevoelige huid? Geüpdatet op 30/03/2009 - 00h00

Heel wat vrouwen beweren of denken dat ze een gevoelige of reactieve huid hebben, omdat ze regelmatig last hebben van een trekkerig gevoel, roodheid, een droge of geïrriteerde huid... De oorzaken van en de oplossingen voor een gevoelige huid zijn ech...

Cosmetica: welke stoffen moet u mijden? Geüpdatet op 10/06/2013 - 14h40

Parabenen, aluminium, alcohol, formaldehyde, enz. kunnen allergieën, irritatie en zelfs kanker veroorzaken. Toch komen ze algemeen voor in uw cosmetica. Hoe moet u de etiketten ontcijferen en de onbetrouwbare stoffen opsporen? Volg onze tips!

Schoonheidsproducten : transparantie troef Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

U hebt voortaan het recht om alle bestanddelen van uw schoonheidsproducten te kennen, plus hun eventuele schadelijke effecten. Uw fabrikant moet u op verzoek alle informatie geven. Een compromis dat toch een hele vooruitgang betekent...

Meer artikels