PUBLICITÉ

Cosmetische producten: mijn buffer tegen de luchtvervuiling?

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44
-A +A

Het aantal vervuilingspieken neemt hand over hand toe en onze huid ziet rood. Om deze schadelijke effecten tegen te gaan, ontwikkelen de laboratoria almaar vaker verzorgingsproducten die onze natuurlijke weerstand moeten verhogen en ons lichaam zo helpen de vrije radicalen te bestrijden. Kunnen deze nieuwe cosmetische producten onze doffe gelaatsteint weer doen glanzen en vroegtijdige huidveroudering vertragen?

PUB

Huid en luchtvervuiling: een nefaste link

Vuile lucht vind je overal: buiten, in de dampkring, binnen in huis, op de vingertoppen van rokers, enz. Elke dag zet de vuile lucht miljoenen vervuilende partikeltjes af op onze huid, waardoor die op de duur verstikt raakt. Dat laagje dat zich op de epidermis of oppervlaktelaag van de huid vormt, tast de huid namelijk aan en verstikt ze, ze beschadigt de hydrolipide laag en verstoort het biologisch evenwicht van de huid. De gevolgen voor onze look en voor de gezondheid van onze huid zijn legio: de luchtvervuiling versterkt de oxidatieve reacties, maakt bruine vlekken donkerder en rimpels dieper, ontneemt de huid haar glans en bevordert ontstekingsreacties. Een Chinese studie uit 2014 heeft een top vijf opgesteld van de huidproblemen die aan de luchtvervuiling te wijten zijn. Op kop staan zwarte puntjes, gevolgd door allergieën en een gevoelige huid, doffe huid, acne en een uitgedroogde huid.

In normale omstandigheden kan de huid zich in haar eentje verdedigen tegen externe agressie. Maar als ze continu onder druk staat, lukt dat soms niet meer. De luchtvervuiling vermindert trouwens de concentratie van natuurlijke antioxidanten in de opperhuid. Bovendien worden de schadelijke effecten van de luchtvervuiling versterkt door de UV-straling (vooral UVA-stralen). Onze huid kan dus een duwtje in de rug gebruiken om de aanvallen van de vrije radicalen te counteren.

Belang van antivervuilingscosmetica

Om de huid te helpen zich te verdedigen én te versterken en om de antioxidanten te steunen in hun strijd tegen de vrije radicalen die de huid verouderen en minder mooi maken, ontwikkelen de laboratoria nu zogenaamde antivervuilingscosmetica. Deze cosmetische producten werken op twee fronten: ze bouwen de hydrolipide laag opnieuw op en versterken zo de huidbarrière; en ze bestrijden de vrije radicalen met krachtige antioxidanten. En met de forse toename van het aantal vervuilingspieken stijgt ook de vraag naar deze specifieke cosmetische producten die oorspronkelijk uit Azië komen. Tussen 2011 en 2013 is het aantal antivervuilingscosmetica dat in de handel is gebracht zo met 40 % gestegen.

Deze nieuwe verzorgingsproducten bevatten actieve antioxidante stoffen en stoffen die de vrije radicalen bekampen (vitamine C, E, actieve stoffen onttrokken aan bruine algen, enz.). Ze vertragen de werking van de vrije radicalen (die gestimuleerd worden door de luchtvervuiling) en versterken het verdedigingssysteem van de huid dat door de voortdurende aanvallen verzwakt. De nieuwe producten bevatten ook zonnefilters om de schadelijke effecten van de synergie tussen luchtvervuiling en UV-straling (de twee versterken elkaar) te bestrijden. Esthetisch arts dr. Alexandre Duvernois over die wederzijdse versterking: "De nanopartikeltjes in de lucht versterken de UV-stralen. Daarom bevatten deze nieuwe verzorgingsproducten een zonnebeschermingsfactor."

Deze producten (dagcrèmes, serum en reinigingsproducten) ondersteunen ook de natuurlijke zelfontgiftende functies van de huid. Daarnaast bevatten deze producten ook actieve bestanddelen die de schade door de luchtvervuiling kunnen herstellen.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van een interview met dr. Alexandre DUVERNOIS, esthetisch arts in de Clinique des Champs Elysées in Parijs.

Economic cost of the health impact of air pollution in Europe: Clean air, health and wealth

Hors Série Ingrédients cosmétiques 2016, Premium Beauty News, Avril 2016

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blijf er stralend jong uitzien Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Neurotransmitters, peptiden, enzymen, vitamines, antiradicalaire stoffen, … : onderzoekers werken onverdroten aan steeds doeltreffender crèmes en voedingssupplementen die u zoniet jonger maken, u er dan toch zeker jonger doen uitzien. En da's al heel...

Uw huid voeden van binnenuit Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Om de agressieve vrije radicalen te bestrijden, heeft onze huid niet alleen externe verzorging nodig, maar ook een perfect inwendig evenwicht. Vandaar het belang van voedingssupplementen tegen veroudering. U moet die combineren met antiverouderingscr...

Uw huid jong houden: het winnende trio Geüpdatet op 20/02/2007 - 00h00

Zeker, huidveroudering is een onvermijdelijk proces waarmee we allemaal vroeg of laat te maken krijgen. Toch kunt u het minder doen opvallen door de nodige maatregelen te nemen. Ziehier het winnende trio: u beschermen tegen de zon, stoppen met roken...

Meer artikels