PUBLICITÉ

Cosmetica: mannen en hun huid

Geüpdatet door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 16/03/2017 - 16h45
-A +A

Ze ziet er precies zo uit als de huid van vrouwen en ze lijkt ook dezelfde consistentie te hebben en dezelfde zorg nodig te hebben. Toch is de huid van mannen anders!

PUB

Mannen willen zich goed in hun vel voelen

De laatste jaren worden cosmetica voor mannen almaar populairder. Dat bewijzen de vele reclamespotjes op teevee en de specifieke gamma’s bestemd voor mannen in de winkelrekken. Toch is het gebruik van cosmetische producten door mannen niets nieuws. Verzorgingsproducten voor de baard en het haar, maar ook make-up zijn door de eeuwen en de beschavingen heen in mindere of meerdere mate een constante geweest.

In Europa en Noord-Amerika zijn er sinds de jaren negentig cosmetische producten voor mannen op de markt. Tot rond 2000 werd het trio van mannelijke cosmetica (deodorant-scheerproduct-shampoo) tot het domein van de hygiëne gerekend; daarbuiten was er gewoon niets. Maar de voorbije vijftien jaar heeft de markt vleugels gekregen en is het gamma van gezichtsverzorgingsproducten flink uitgebreid. Ze zijn nu zelfs goed voor 8% tot 10% van de globale markt van cosmetica.

In Europa gebruiken mannen gemiddeld vijf tot zes cosmetische producten per dag (producten zoals shampoo, douche-gel en scheerschuim meegeteld); in landen als Zuid-Korea zijn dat er 25. De verzorgingsproducten ter camouflage -  om het woord make-up maar niet te gebruiken - beginnen nu ook ingang te vinden op de cosmetische markt voor mannen.

Dr. Michèle Verschoore is dermatoloog en verantwoordelijk voor de consultaties "De peaux du monde" in het ’hôpital Saint Louis’ in Parijs. Hij is ook de auteur van het werk "Guide pratique de la beauté au masculin"*. “De bad boy, de metroseksueel, de hipster, de androgyne man, de Californische sporter, enzovoort : dankzij onder meer de sociale media bestaan er tegenwoordig heel wat modellen waarmee mannen zich kunnen identificeren. Dat heeft de vraag naar aangepaste cosmetica zeker doen stijgen. Een man die een cosmetisch product wil om zijn huid te beschermen, wordt niet langer als een verwijfd type gezien. Het is een heel gewone reactie geworden”, aldus de arts.

Mannen en vrouwen hebben een andere soort huid

Er zijn wel degelijk verschillen tussen de huid van een man en de huid van een vrouw. De huid van mannen is onderhevig aan de invloed van het hormoon testosteron. Hun huid is daardoor in haar geheel weliswaar dikker, maar de buitenste laag van de huid en de opperhuid - de hoornhuid - is bij hen dunner en dus brozer dan bij vrouwen. Mannen hebben anderzijds een grotere talgproductie dan vrouwen, waardoor de huid van hun gezicht beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Maar er lopen ook meer bloedvaatjes door hun gezichtshuid, wat haar gevoeliger maakt voor omgevingsfactoren. Ook de dagelijkse scheerbeurten (over een heel leven goed voor drieduizend uur) tasten de huid aan en maken ze gevoeliger.

Net als vrouwen hebben ook mannen verschillende huidtypes (droog, vet, gemengd of gevoelig). Maar ze hebben nog moeite om hun huidtype te herkennen.

Initialement publié par Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste le 04/01/2017 - 14h26 et mis à jour par Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste le 16/03/2017 - 16h45

* Editions Odile Jacob 2016 272 blz., 21,90 €

Op basis van een interview met dr. Michèle Verschoore, dermatoloog en verantwoordelijk voor de consultaties "De peaux du monde" in het ’hôpital Saint Louis’ in Parijs en medisch directeur research en innovatie bij l’Oréal. Op basis van een uiteenzetting van dr. Anny Cohen-Letessier tijdens de ‘Journées Annuelles du gDEC’ (7-8 oktober 2016 in Parijs)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Schat, ik zit aan je spullen! Mannen en make-up... Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Een nootje scheerschuim, een scheerbeurt en een deodorant, dat was tot voor kort het schoonheidsritueel van de man. Maar daar komt sinds een aantal jaren verandering in. Steeds meer mannen doen een beroep op verzorgingsproducten en make-up. Eindelijk...

Anti-aging crèmes: hoe ze te kiezen? Gepubliceerd op 23/04/2013 - 11h15

We hebben allemaal onze gezichtscrème en gebruiken die om onze huid mooi en langer jong te houden. Maar hoe moeten we zo'n crème kiezen en hoe springen we er doordacht mee om? Enkele basisweetjes die u altijd van pas kunnen komen.

BB creams: een vernieuwende cocktail Gepubliceerd op 22/06/2017 - 15h56

BB creams? Wellicht klinkt deze term u nog niet bekend in de oren. BB creams zijn een bijzondere klasse dagcrèmes die pas enkele maanden geleden op de Belgische markt zijn verschenen. Het veelbelovende product zou vijf verzorgingen in één bieden.

Behandelingen voor cellulitis: wat werkt en wat niet? Gepubliceerd op 29/09/2016 - 09h30

Laten we er geen doekjes om winden: aan cellulitis is niet zo heel veel te doen. Geen van de remedies heeft ook een blijvend resultaat. Toch worden er heel wat oplossingen aangeboden! We scheiden het kaf van het koren.

Meer artikels