PUBLICITÉ

Cosmetica: irritatie of allergie?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 27/03/2007 - 00h00
-A +A

Cosmetica veroorzaken bij 15 tot 20% van de bevolking huidreacties: irritatie, eczeem, allergische dermatitis... Wat zijn de risicoproducten? Hoe onderscheidt men een irritatiereactie van een allergische dermatitis? Welke zijn de tests voor de diagnose?

PUB

Irritatie of allergische reactie?

Allergieën en irritaties zijn twee verschillende reacties. Ze hebben elk specifieke kenmerken waardoor ze gemakkelijk te onderscheiden zijn.
Om te beginnen zijn de oorzaken verschillend. De ene reactie is te wijten aan het contact met een zogeheten "allergene" molecule, de andere aan het gebruik van een product dat niet geschikt is voor het type huid.

Een irritatie verschijnt ook onmiddellijk of na enkele toepassingen, een allergische dermatitis of huidontsteking manifesteert zich pas later, vaak ook als men het betreffende product opnieuw gaat gebruiken.

Bij een irritatie blijft de reactie beperkt tot de zone die in contact is geweest met het product, bij een allergische dermatitis is het oppervlak vaak groter.

De symptomen zijn intenser bij een allergische dermatitis: rode vlekken, oedemen, barstjes en hevige pruritis (jeuk). Een irritatie geeft prikkelingen, trekkingen, rode vlekken, barstjes, weinig of geen jeuk en een branderig gevoel.

Een irritatie geneest snel zodra men het product niet meer gebruikt. Een allergische reactie geneest traag en keert ook vaak terug.

De producten die het vaakst een irritatiereactie geven zijn zepen, shampoos, deodorants, scheerproducten, eaux de toilette, antiverouderingscrèmes met fruitzuren (AHA) en/of vitamine A-zuur.
Voor de allergische reacties gaat het voornamelijk om parfums, eaux de toilette en geparfumeerde verzorgingsproducten. Op de tweede plaats komen bewaarmiddelen, vulstoffen, haarverven, nagellak, producten voor nagels, zonnefilters.

Welke producten geven het vaakst een allergische huidreactie?

 • Parfums
  Er zijn meer dan 26 moleculen bekend die allergische reacties veroorzaken (o.a. fragrancemix, perubalsem, colofaan).
 • Bewaarmiddelen
  Ze worden gebruikt voor hun microbe- en schimmelwerende eigenschappen: Kathon CG, Euxyl K 400, parabens, formaldehyde, quaternium 15, imidazolidinyl ureum...
 • Vulstoffen
  Lanoline, Amerchol L 101, propyleenglycol, cocamidopropylbetaïne, haarkleurstoffen zoals parafenyleen-diamine, enz.
 • Lakharsen
  Paratolueen-sulfonamide
 • Zonnefilters.


Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 27/03/2007 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 8 maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als cosmetica de huid aantasten... Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

De huid van 15 tot 20 % van de Belgen krijgt het zwaar te verduren: irritatie, intolerantie, eczeem, … In sommige gevallen gaat het om reacties op agressieve cosmetica, in andere is er sprake van een allergie. Ook al kunnen huidtests vaak de "schuldi...

Hypoallergeen of dermatologisch getest? Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Irritatie van de huid of een allergie, sommige huidtypes zijn erg gevoelig. Voor mensen met een fragiele huid zijn er heel wat cosmetische en hygiënische producten met de vermelding 'hypoallergeen' of 'dermatologisch getest'. Maar wat betekenen die t...

Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Meer artikels