Cosmetica: een aantal begrippen verduidelijkt

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/12/2006 - 00h00
-A +A

De huid en het haar krijgen doorgaans de nodige verzorging en terecht, ze zijn een belangrijke troef op het vlak van schoonheid. En dat weten fabrikanten van cosmetica maar al te goed! Maar sommige producten doen gewoonweg niet wat ze beloven. Hoe kan je vermijden dat je verloren loopt in de jungle van de cosmetica? Makkelijk is het niet. Wij geven u alvast een aantal tips die nuttig kunnen zijn voor elk en iedereen.

PUB

Haar wassen en verzorgen

Shampoos zijn het meest verkochte schoonheidsproduct. Ze moeten dan ook aan heel wat vereisten voldoen. Te vet, te droog of fragiel haar behandelen, minder of geen schilfertjes, meer glans, meer volume en ga zo maar door. We verwachten van een shampoo niet alleen dat hij het haar wast (het talg verwijderen en ook het stof en de sporen van gel, wax, lak, enz.) maar ook dat hij het haar verzorgt, laat glanzen en ontwart en bovendien moet de shampoo makkelijk weg te spoelen zijn, niet prikken in de ogen, goed ruiken en schuimen. Dat laatste is een misvatting. Bij zeep heeft schuim een reinigend vermogen, maar dat is niet het geval bij shampoo. Toch blijven consumenten ervan overtuigd dat hoe meer een shampoo schuimt, hoe doeltreffender hij is. Maar het vormen van schuim betekent dat er niets meer te reinigen valt. Shampoos bestaan uit water, tensioactieve bestanddelen (ontvettende middelen) en verdikkers. Geef de voorkeur aan shampoos met zachte tensio-actieve bestanddelen, ook al maken die minder schuim.

Handverzorging

De handen worden blootgesteld aan koude, zon, wind, water, schoonmaakproducten, enz. Handen worden vaak op de proef gesteld en de huid loopt niet zelden schade op.
Het aanbrengen van crèmes, gel of melk is erg nuttig, zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar net zo belangrijk is het goed afdrogen van de handen na het wassen en dat door de huid zorgvuldig droog te doppen en niet door ze driftig droog te wrijven.
Verder moeten handen beschermd worden door het systematisch dragen van huishoudhandschoenen bij het uitvoeren van alle dagelijkse klussen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/12/2006 - 00h00 'La vérité sur les cosmétiques', Rita Stiens, éditions Leduc. S.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alles wat u moet weten over shampoo Gepubliceerd op 09/11/2016 - 14h43

Een goede shampoo moet het haar niet alleen reinigen maar ook soepel houden en mooi doen glanzen zonder de hoofdhuid te irriteren. Wat zijn de ingrediënten van dit basisproduct uit ons dagelijks leven?

Dertien tips voor mooi haar in de winter Gepubliceerd op 17/02/2014 - 16h43

De kou buiten, de verwarming binnenshuis, wind, regen, of zelfs sneeuw... van al die omstandigheden wordt ons haar er niet mooier op. 's Winters wordt onzehoofdhuid makkelijk droog waardoor we sneller schilfertjes krijgen of - erger nog - ons haar dr...

Meer artikels