PUBLICITÉ

Contusio cerebri

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Gestoorde hersenwerking door heftig mechanisch geweld, direct op de op het hoofd uitgeoefend, of indirect bijvoorbeeld via de wervelkolom.
De beschadiging van het hersenweefsel, hetzij direct door het geweld veroorzaakt of indirect door afsluiting of scheuren van een bloedvat, behoeft niet altijd te hebben plaatsgevonden op de plaats van het schedelletsel. Niet zelden wordt de hersenbeschadiging op een andere plaats gevonden, doordat de hersenen door de schok tegen de schedel zijn geslagen ('contre-coup'-verschijnselen).

De verschijnselen of symptomen die optreden zijn:
- Misselijkheid en braken. Vaak treedt het braken spoedig na het ongeval op en in het algemeen hangen de verschijnselen samen met de ernst van het ongeval. Misselijkheid en braken zijn echter weinig kenmerkende verschijnselen voor een hersenkneuzing.
- Bewusteloosheid gedurende een periode langer dan circa 10 minuten, meestal direct in aansluiting op het ongeval. Bij zeer ernstige letsels kan de bewusteloosheid soms dagen tot weken duren.
- Geheugenverlies. Na het bijkomen uit de bewusteloosheid bestaat bij de patiënt een 'gat' in het geheugen dat loopt van het tijdstip van het ongeval tot enige tijd erna. Hij weet dus niet, of slechts zeer vaag, te vertellen hoe het ongeval heeft plaatsgevonden. Soms echter blijft de patiënt bij kennis en treedt geen geheugenverlies op. Er is veelal ook enig geheugenverlies voor de periode direct voorafgaande aan het ongeval.
- Hoofdpijn. Dit verschijnsel kan worden veroorzaakt door het letsel van het hoofd of door krampverschijnselen van bloedvaten binnen de schedel. De genoemde verschijnselen kunnen zowel van patiënt tot patiënt verschillen, maar kunnen ook voorkomen bij een aantal andere hersenaandoeningen zoals bloedingen of breuken van het schedelbot.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles over whiplash Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h34

Een whiplash is een nekletsel waarbij er een soort verstuiking van de halswervels optreedt. Meestal wordt zo’n trauma veroorzaakt door een auto-ongeluk bij lage snelheid. Wat zijn de symptomen en de gevolgen van een whiplash?

Fietsers: opgelet! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Ongevallen en valpartijen met de fiets veroorzaken vaak hersenletsels en schedeltrauma's. Beschermingshelmen bieden weliswaar geen optimale oplossing, maar zijn toch absoluut aan te raden.

Als er verlamming dreigt Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Sommigen raken na een ongelukkige valpartij gedeeltelijk of volledig verlamd. Het slachtoffer zit dan met een hele reeks vragen: gaat het om tijdelijke of om blijvende verlamming? En waarom is de prognose zo moeilijk?

Meer artikels