PUBLICITÉ

Contraceptie goedkoper maken voor jongeren

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/07/2004 - 00h00
-A +A

Contraceptie is voortaan veel goedkoper voor jongeren onder de 21 jaar. Ze hoeven gewoon maar hun SIS-kaart te tonen in de apotheek. De morning-afterpil is zelfs gratis.

PUB

Elk jaar laten in België ongeveer 15.000 vrouwen een vrijwillige zwangerschapsonderbreking uitvoeren. 3.000 daarvan zijn meisjes van 13 tot 20 jaar, en de cijfers nemen nog toe. Bijna de helft van de meisjes tussen 15 en 19 jaar die een abortus lieten uitvoeren, gebruikte geen voorbehoedmiddel en geen enkele vorm van bescherming.

3 euro korting per maand

Die vaststelling motiveerde Rudy Demotte, federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, om voorbehoedsmiddelen toegankelijker te maken voor jongeren. Hij voerde speciaal voor hen een korting in van 3 euro per maand op contraceptie. Dat is de totale prijs van een maandvoorraad pillen van de tweede generatie, die in het begin goedkoper zijn (idem voor het koperspiraaltje).

Voor meisjes onder de 21 jaar

Sinds 1 mei betalen meisjes onder de 21 jaar die naar hun apotheker gaan met een voorschrift voor een contraceptivum, ongeveer 3 euro minder per maand gebruik. Die korting geldt voor alle voorbehoedsmiddelen op voorschrift: pillen (al dan niet terugbetaald), spiraaltjes, pleisters, vaginale ringen, implantaten,… Condooms horen niet thuis in dit rijtje. De lijst van voorbehoedsmiddelen met korting zal om de zes maanden worden aangepast, om rekening te houden met eventuele nieuwe producten of met kostenschommelingen voor de patiënt.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/07/2004 - 00h00 Bron: 'Een betere toegang tot voorbehoedsmiddelen voor jongeren', communiqué van het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zes vragen over de morning-afterpil Gepubliceerd op 28/11/2011 - 15h49

Weet u alles wat u moet weten over de morning-afterpil of de zogenaamde noodpil? Op een ochtend dat de angst u plots naar de keel grijpt, is ze een kostbare hulp. Maar ze moet wel juist worden gebruikt om doeltreffend te zijn.

De morning-afterpil vergeten? Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Ongewenste zwangerschap bij adolescenten blijft een groot probleem, hoewel er een spoedcontraceptie bestaat. In Engeland werd in arme wijken een enquête gehouden om na te gaan waarom jonge vrouwen de morning-afterpil niet gebruiken.

De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voo...

Plan voor de pil Geüpdatet op 21/01/2002 - 00h00

Magda Aelvoet, Federaal Minister voor Volksgezondheid, wil het gebruik van anticonceptiva en het condoom promoten.

Meer artikels