PUBLICITÉ

Contactlenzen: tips voor het onderhoud

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2015 - 10h45
-A +A

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u daglenzen gebruikt natuurlijk - probleemloos te laten verlopen. U kunt dus zelfs in de zomer en tijdens uw vakantie lenzen dragen, maar dan moet u zich wel goed houden aan de onderhoudsvoorschriften.

PUB

Contactlenzen: harde, soepele,  daglenzen…

Contactlenzen, of het nu harde lenzen zijn, soepele, traditionele of lenzen zijn die geregeld vervangen worden, allemaal moeten ze  nauwgezet worden onderhouden volgens duidelijk omschreven regels (met uitzondering van daglenzen, want die worden elke dag vervangen en hoeven dus niet onderhouden te worden). Dat onderhoud is absoluut noodzakelijk om de kwaliteit van de lenzen te behouden - zodat ze langer meegaan en de visuele correctie optimaal blijft -, maar ook om een goede zuurstoftoevoer naar het hoornvlies te behouden en elk risico op infecties uit te sluiten. Het onderhoud houdt met andere woorden in dat u uw lenzen schoonmaakt, (bij het dragen zwemmen de lenzen in het oogvocht - onze tranen - en dat bevat vet, eiwitten, stof, vuil, kalkpartikeltjes, enz.) en dat u ze ook elke dag ontsmet (tegen de microben).

Onderhoud van contactlenzen: eenvoudig en snel, maar volgens strikte regels

Voor u uw lenzen vastneemt, moet u altijd eerst uw handen wassen. Was ze met water en zeep, spoel ze daarna goed en droog ze af met een wegwerphanddoek die niet pluist.

 • Met de alles-in-éénproducten (multifunctioneel) hoeft u uw lenzen ’s ochtends niet meer te spoelen voor u ze indoet.
 • Neem ze ‘s avonds uit – eerst wel goed uw handen wassen! -  en leg uw lenzen in de houder die bij de aankoop bij het onderhoudsproduct zit. Giet eerst wat van het product in het doosje.
 • Doe een druppel van het product in uw handpalm en masseer daar heel zachtjes één voor één de lenzen mee. Leg ze dan pas in het doosje en laat ze de rest van de nacht weken.
 • Laat uw lenzen nooit droog liggen.
 • Behandel lenzen altijd met de nodige zachtheid. Neem uw lenzen voorzichtig met het vlezige deel van uw vingers vast (nooit met de nagels). Zorg dus dat uw nagels geen krassen maken.
 • Als u voor uw rechter- en linkeroog niet dezelfde correctie hebt, moet u er natuurlijk op letten dat u uw lenzen niet verwisselt.
  Daarom is het raadzaam om altijd met hetzelfde oog te beginnen, zowel bij het indoen als uitnemen van de lenzen.
 • Verander regelmatig van doosje.
 • Als uw lenzen eenmaal op hun plaats zitten, giet u het doosje leeg. Droog het uit met een wegwerpdoek die niet pluist en leg het weg, zonder het deksel erop. Zorg wel dat er geen stof bij kan.
 • Doe er elke avond een nieuwe dosis van het product in voor u uw lenzen erin legt. Als de lenzen de hele nacht in een alles-in-éénproduct weken, zijn ze tegelijk gereinigd, gespoeld, ontsmet en mooi vochtig.
 • Gebruik nooit kraantjeswater om uw lenzen of doosje te spoelen!
 • Uw lenzen hebben maar een beperkte levensduur. Gebruik ze nooit langer dan de opgegeven levensduur. Anders kunnen er complicaties optreden door infecties.
 • Als uw ogen prikken of branden, is het heel waarschijnlijk door een stofje dat u hindert. Neem de lens uit, spoel ze met uw product en doe ze weer in.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/07/2012 - 13h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/04/2015 - 10h45

Association nationale pour l’amélioration de la vue (Asnav). http://www.lentillesdecontact.info.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
seppe

Hebben jullie nog nooit gehoord van day&night lenzen ? Ik heb, net als daglenzen, geen onderhoudsproducten of -problemen. Lenzen blijven dag en nacht in, voor 30 dagen, en verdwijnen dan in de prullemand. Daarna nachtje slapen zonder en weer een nieuw paar in. Geen zorgen, geen problemen, en kosten niet meer dan daglenzen, of lenzen incl onderhoudsproducten en problemen. Vraag ernaar bij je lenzenspecialist (proefpaar) en je leven wordt duizend keer zo aangenaam. Na een achtje stappen, geen lenzen uit doen, geen gezeul met producten en doosjes tijdens vakanties, .... ik zwem er zelfs mee en ga ermee in de sauna. Een controle bij de lenzenspecialist en gewoon proberen. Ik draag ze nu al meer dan 20 jaar en nog nooit problemen mee gehad, en ik ben geen uitzondering ! Heb er zelfs mee in een aantal glossy-magazines mee gestaan :-). Proberen en doen !

PUBLICITÉ
Lees ook
Lenzen kopen op het Internet: een goed of slecht idee? Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h43

Almaar meer websites bieden de verkoop van lenzen aan via internet . Lenzen kopen op het internet is praktisch en goedkoper, maar het moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren en altijd met een voorschrift van een oogarts en het advies van een opti...

Welke voorzorgen nemen bij soepele en wegwerplenzen? Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h40

Of hij nu één dag, één maand of één jaar bedraagt, de levensduur van contactlenzen kunt u best niet overschrijden. Want hygiëne bij lenzen is noodzakelijk! Doet u het toch, dan zou u geconfronteerd kunnen worden met onaangename verrassingen...

Meer artikels