PUBLICITÉ

Constipatie: wanneer moet u een arts raadplegen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/05/2016 - 14h18
-A +A

Constipatie is geen zeldzaam probleem. Het is meestal niet zo erg, maar wel onaangenaam en ze zorgt voor enig ongemak. Wanneer moet u in geval van constipatie een arts raadplegen?

PUB

Constipatie: specifieke criteria

Laten we beginnen met te verduidelijken dat er nog geen sprake is van constipatie of verstopping wanneer u te maken hebt met een vertraagde darmtransit. Volgens de artsen is er pas sprake van constipatie bij minder dan drie stoelgangen per week gedurende minstens zes weken. Voordat die termijn verstreken is, spreken we van een tijdelijk vertraagde darmtransit. In dit geval is een bezoek aan de huisarts niet meteen noodzakelijk. Probeer eerder uw consumptie van vezels en water te verhogen en zorg ook voor betere gewoonten in uw dagelijks leven.

Sommige artsen getuigen ook dat hun patiënten zich te snel zorgen maken om hun darmtransit. Heel wat mensen denken dat een dagelijkse stoelgang absoluut nodig is. Het is belangrijk dat iedereen het ritme van zijn lichaam volgt, ook al beantwoordt dat niet altijd aan hetgeen we ervan verwachten!

 

Wanneer moet u een arts raadplegen in geval van constipatie?

U merkt het al, constipatie is niet meteen een ernstig gezondheidsprobleem. Ze kan wel een symptoom zijn van ernstige ziekten, met inbegrip van dikkedarmkanker, ook colorectale kanker genoemd. Maar wanneer moet u nu een arts raadplegen?

Uiteraard als de verstopping beantwoordt aan de criteria (minder dan drie stoelgangen per week gedurende minstens zes weken).

Als de constipatie zich plots voordoet, hoewel u er geen ervaring mee hebt, vooral als andere risicofactoren van dikkedarmkanker (ouder dan 50 jaar, familiale antecedenten) op u van toepassing zijn.

Als de constipatie gepaard gaat met bloedingen. Deze zijn waarschijnlijk het gevolg van aambeien, maar ze verdienen toch extra aandacht.

Als de constipatie gestart is toen u begon met een geneesmiddelenbehandeling, is er waarschijnlijk een verband, aangezien zeer veel geneesmiddelen tot constipatie kunnen leiden. Uw arts raadplegen kan dan nuttig zijn om uw geneesmiddelenbehandeling te bespreken.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/05/2015 - 09h47 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/05/2016 - 14h18

Centre Communautaire de référence pour le dépistage des cancers ASBL

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h06

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak...

Constipatie: verzorg u! Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h28

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie . Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

Meer artikels