PUBLICITÉ

Constipatie: sommige vooroordelen zijn hardnekkig!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

Constipatie mag dan al één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn in het Westen, er heersen nog altijd veel misvattingen over. Vier artsen hebben besloten die eens voorgoed uit de wereld te helpen.

PUB

Er bestaat niet zoiets als een "normaal" ontlastingsritme, want de gemiddelde stoelgangfrequentie verschilt van persoon tot persoon. Meestal ligt die frequentie tussen twee keer per dag en drie keer per week. Onder de drie keer per week spreken we van constipatie (verstopping).

Constipatie is een uitsluitend functionele aandoening, met uitzondering van de gevallen die veroorzaakt worden door een organische ziekte (kanker, ontstekingsziekte). Ze wordt in het Westen meestal bevorderd door onze vezelarme voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en stress.

Toch heersen over dit uiterst courante gezondheidsprobleem nog altijd een heleboel diepgewortelde opvattingen die echter niet allemaal wetenschappelijk bewezen zijn. Vier artsen doorploegden de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp, om wetenschap en folklore eens en voorgoed uit elkaar te halen. Ziehier hun conclusies.

  • Laxeermiddelen werken niet verslavend.
  • Met uitzondering van de zwaarste gevallen treedt bij de meeste patiënten die laxeermiddelen gebruiken, geen gewenning op en hoeven ze de dosis dus niet voortdurend te verhogen.
  • Stimulerende laxeermiddelen beschadigen de dikke darm niet en verhogen evenmin het risico op colorectale kanker. Er bestaat echter wel degelijk een verband tussen chronische constipatie en colorectale kanker.
  • Meer drinken, biedt geen enkel soelaas, tenzij de patiënt uitgedroogd is.
  • Meer vezels eten, kan sommige patiënten weliswaar helpen, maar kan bij andere patiënten evengoed het probleem alleen maar verergeren.
  • Meer bewegen, kan heilzaam zijn voor senioren, maar is dat niet noodzakelijk voor jongere mensen met ernstige chronische constipatie.
  • Het is niet bewezen dat constipatie veroorzaakt wordt door een intoxicatie door de stoelgang.
  • Vrouwelijke geslachtshormonen hebben slechts een geringe invloed op constipatie tijdens de menstruele cyclus. De hormonen die uitgescheiden worden tijdens de zwangerschap daarentegen kunnen constipatie bevorderen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00 Müller-Lissner S., "Constipation myths debunked", American Journal of Gastroenterology, january 2005; vol 100: pp 232-242.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h06

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak...

Meer artikels