PUBLICITÉ

Constipatie is niet zonder risico's

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/06/2017 - 09h09
-A +A

Constipatie is een van de banaalste kwaaltjes die er zijn. Eén op de vijf mensen heeft er af en toe of geregeld last van, vrouwen meer dan mannen. Het is ook helemaal niets ernstigs! Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, want op termijn kan het effect ervan de levenskwaliteit aantasten.

PUB

Constipatie veroorzaakt buikpijn

De darmkrampen die gepaard gaan met constipatie leiden vaak tot lichte of zware, al dan niet langdurige buikpijn. De pijn treedt op aan de onderkant van de buik of straalt uit naar één kant van de buik. De pijn gaat vaak ook hand in hand met een branderig gevoel in de maag, vaak na het eten.

Constipatie vermoeit

De darmstoornissen hebben geen rechtstreekse impact op het slaapritme en de darmkrampen beletten ons over het algemeen niet om in te slapen. Toch hebben we moeite om 's ochtends het bed uit te komen en dat voelen we overdag. Constipatie put het lichaam immers uit omdat de giftige stoffen die we normaal elke dag uitscheiden zich in de dikke darm ophopen.Stress, vermoeidheid en darmen
Ook stress kan trouwens een vermoeidheidfactor zijn en werkt op twee fronten. Stress op zich kan namelijk al de werking van de darmen ontregelen, en daarnaast leidt het vaak tot snoepen en het eten van tussendoortjes. Dat laatste draagt op zijn beurt weer bij tot het ontregelen van de darmen, met vooral afwisselend constipatie en diarree.

Constipatie zorgt voor een opgeblazen gevoel in de buik

Eetwaren die in de dikke darm gisten en er langer dan normaal blijven zitten, blazen de buik op omdat ze darmgassen produceren. Ook al doet dit niet echt pijn, het is best wel onaangenaam en, als dat leidt tot winderigheid, zelfs hinderlijk… Sommige producten leiden meer dan andere tot winderigheid. Het gaat dan vooral om gedroogde groenten (linzen, kikkererwten, bonen…). U kunt dat effect iets verzachten door ze voor het koken een nacht te laten weken in water en door ze goed gaar te koken.
 

Constipatie werkt aambeien in de hand

Door te persen en de anus meer dan gewoonlijk uit te rekken, stijgt de druk op de adertjes rond de anus. De adertjes verwijden en dat leidt tot aambeien. De symptomen zijn - bij de ene mens al zwaarder dan bij de andere - een branderig gevoel, pijnlijke jeuk, kleine bloedingen tijdens de ontlasting.
 

Constipatie wisselt vaak af met diarree

Heel vaak komen de transitproblemen tot uiting in een afwisseling van constipatie en diarree. Dat is vooral het geval bij irritatie van de dikke darm door overmatig gebruik van laxerende middelen. Dit fenomeen doet zich ook voor als men plots een grote hoeveelheid vezels inneemt.
Om dit te verhelpen maakt u best geen misbruik van laxerende middelen. Gebruik ze zeker niet chronisch en wees ook matig als u ze maar een korte periode neemt. En tot slot: als u uw verbruik van voedingsvezels wil verhogen, doe dat dan zeker geleidelijk aan.
 

Constipatie veroorzaakt hoofdpijn

Transitproblemen kunnen ook leiden tot migraine, zeker bij mensen met een prikkelbare darm. Sommige producten lokken ook eerder dan andere hoofdpijn uit. Wie dat ondervindt, moet deze eetwaren proberen op te sporen en ze mijden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/06/2017 - 09h09

Thérapies naturelles, Constipation, Lise Manson, uitgeverij La Plage.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb buikpijn, wat mag ik eten? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h07

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon. Aan wie of wat is dat t...

Darmspoelingen: laat uw dikke darm met rust! Gepubliceerd op 24/10/2014 - 15h15

Lavementen, ook darmspoelingen of colonhydrotherapie genoemd, zijn niet aan te raden, tenzij op medisch advies. Ze worden nochtans nog toegediend in geval van allerlei gezondheidsproblemen, soms zelfs van ingebeelde problemen.

Meer artikels