PUBLICITÉ

Constipatie en zwangerschap: geen laxeermiddelen zonder medisch advies!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/02/2007 - 00h00
-A +A

Tijdens een zwangerschap werken bepaalde hormonen in op de spieren van de darmwand, wat de darmtransit kan verstoren. Een aanpassing van de voeding, meer fruit en groeten en ook wat zemelenbrood, volstaan meestal om het probleem van constipatie te bestrijden. Het gebruik van laxeermiddelen zonder medisch advies, is in elk geval uit den boze.

PUB

Constipatie: een vaak voorkomend ongemak tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vaak last van darmstoornissen. Vrouwen die voor de zwangerschap al problemen terzake hadden, lopen het grootste risico. Zogenaamde 'luie' darmen bij zwangere vrouwen zijn te wijten aan de secretie van een hormoon, progesteron, dat de eigenschap heeft om de darmwerking te doen vertragen.
Daarom moeten er middelen aangewend worden om de activiteit van de darmen te bevorderen.

Constipatie: de zacht aanpak

Om constipatie te vermijden moet men veel fruit en groeten eten. Het zijn uitstekende bronnen van voedingsvezels die een gunstige en doeltreffende invloed hebben op darmtransit. Maar er zijn nog meer middeltjes:
- Een verhoogde consumptie van volkoren producten.
- Veel water drinken.
- Een glas water of fruitsap drinken bij het opstaan.
- Voedingsmiddelen vermijden die constipatie bevorderen zoals bananen, kweeperen
en champignons.
- Een paar pruimen of zemelenbrood eten, maar wel in kleine hoeveelheden om te vermijden dat ze ongemakken veroorzaken. Zemelen hebben de neiging om de absorptie van ijzer en calcium te doen dalen, twee mineralen die erg belangrijk zijn tijdens de zwangerschap.

Als deze maatregelen niet volstaan om komaf te maken met de constipatie dan moet men een arts raadplegen. In elk geval mag men nooit laxeermiddelen gebruiken zonder medisch advies.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/02/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Constipatie? Uitkijken met laxeermiddelen Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h18

Constipatie is een kwaal die het leven van miljoenen mensen, vooral vrouwen, vergalt. Maar een aantal maatregelen inzake hygiëne kan volstaan om komaf te maken met het probleem. En als dat niet helpt dan kan men nog een beroep doen op laxeermiddelen...

Aambeien, constipatie en zwangerschap Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h25

Aambeien (hemorroïden) zijn een vaak voorkomend probleem, vooral tijdens de zwangerschap. Ze zijn hinderlijk en in geval van trombose bovendien ook pijnlijk. Hoe kunt u problemen vermijden en vooral de hoofdoorzaak, constipatie, bestrijden?

Voeding en zwangerschap Gepubliceerd op 27/12/2010 - 00h00

Het traditionele gezegde "Een zwangere vrouw moet eten voor twee" en de strikte voedingsvoorschriften van artsen zijn vandaag achterhaald.Gezond eten tijdens de zwangerschap houdt in dat u enkele basisprincipes moet naleven: zoveel mogelijk afwissel...

Meer artikels