PUBLICITÉ

Constipatie bij senioren: bent u zeker dat u reageert zoals het moet?

Geüpdatet door Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 26/05/2016 - 17h03
-A +A

Stoornissen in de darmtransit zijn een bijzonder veel voorkomende kwaal bij 65-plussers. Meer dan de helft van de personen uit deze leeftijdscategorie klaagt namelijk over obstipatie. Hierna volgen een beknopte herhaling van de definities en praktische adviezen om deze narigheid beter te lijf te kunnen gaan.

PUB

Het is niet altijd gemakkelijk om de diagnose te stellen en soms druist ze in tegen wat de patiënt denkt te ervaren.Hoe weten of we werkelijk "verstopt" zijn?"Dokter, ik ben verstopt...". Wie dit zegt, is gewoonlijk zo rotsvast overtuigd dat het echt om obstipatie gaat, dat dokters daar soms bijna geen speld tussen kunnen krijgen. Nochtans volstaat een vertraging van de darmtransit niet noodzakelijk om de diagnose van functionele obstipatie te stellen. Daarvoor moeten minstens 2 van de 4 volgende symptomen gedurende tenminste 12 maanden aanwezig zijn:

  • minder dan 2 stoelgangen per week;
  • minstens 1 op de 4 keren een harde stoelgang;
  • minstens 1 op de 4 keren persinspanningen bij de stoelgang;
  • minstens 1 op de 4 keren het gevoel dat "de darm niet volledig geledigd is".

Waarom neemt dit probleem toe met het ouder worden?

De normale veroudering treft alle functies van het organisme. De darmtransit vertraagt echter niet met het ouder worden. Het zijn de spieren in het algemeen en die van het perineum in het bijzonder die afnemen. Dat bemoeilijkt de uitdrijving van de stoelgang.In werkelijkheid vormen algemene, chronische ziekten de grootste risicofactoren voor obstipatie. Aandoeningen, zoals diabetes, een slechte werking van de schildklier, een onvoldoende nierwerking, de ziekte van Parkinson, vaatziekten in de hersenen, een depressie, enz..., kunnen obstipatie veroorzaken. Dat gebeurt via zeer speciale, maar goed gekende mechanismen. Het risico verhoogt bij combinaties van ziekten, wat geregeld het geval is bij het ouder worden (bijvoorbeeld diabetes en een slechte nierwerking, de ziekte van Parkinson en depressie).

Wanneer zijn bijkomende onderzoeken nodig?Meestal volstaan het vraaggesprek en een volledig klinisch onderzoek om de kwaal goed te kunnen verzorgen.Soms is het echter nodig om de oorsprong van de obstipatie te achterhalen, onder meer:

  • wanneer het een recent verschijnsel betreft dat gepaard gaat met gewichtsverlies, bloedarmoede, buikpijn, bloedverlies in de stoelgang of familiale antecedenten van een spijsverteringskanker;
  • wanneer men een recente verandering opmerkt in een al lang bestaande obstipatie;
  • als een perfect aangepaste en goed gevolgde behandeling ondoeltreffend blijkt;
  • bij het optreden van incontinentie of diarree (die, hoe tegenstrijdig het ook lijkt, veroorzaakt kunnen worden door een ernstige verstopping van het rectum).

Welke geneesmiddelen zijn nuttig?

Na bijsturing van de slechte leefgewoontes en de bevorderende factoren (zie onderstaande adviezen), kunnen laxeermiddelen worden voorgesteld.Senioren mogen echter niet om het even wat innemen! Osmotische laxeermiddelen (lactulose, lactitol en PEG) zijn zeer geschikte producten voor hoogbejaarden. Ze mogen dagelijks en lange tijd ingenomen worden. Maar van glijmiddelen (paraffineolie) moeten ze liever afblijven, omdat die dikwijls hinderlijke accidenten (jeuk, "lekken") teweegbrengen. Zogenaamde darmprikkelende laxeermiddelen kunnen helpen op voorwaarde dat ze enkel gericht worden gebruikt. Wie ze te lang gebruikt, dreigt namelijk last te krijgen van de pijnlijke "luie darm" die onder meer tot chronische pijnkolieken leidt.

Initialement publié par Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 07/01/2003 - 00h00 et mis à jour par Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 26/05/2016 - 17h03

Cuzin E., Impact Médecine, oktober 2002; 14: 52. Wilson JAP., Constipation in the elderly, Clinics in Geriatric Medecine, 1999; 15: 499-510.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h06

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak...

Zachte remedies tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h04

Constipatie (minder dan 3 ontlastingen per week) komt heel veel voor. Zo’n 30% van de bevolking - drie keer meer vrouwen dan mannen - heeft er last van en de kwaal verergert nog met het ouder worden. Hoe kunnen we een trage darmtransit op een niet ag...

Meer artikels