PUBLICITÉ

Condooms en glijmiddelen: een korte handleiding

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2016 - 12h45
-A +A

Condooms kunnen enkele ongemakken veroorzaken die soms verholpen kunnen worden met wat glijmiddel. Er is echter enige basiskennis nodig om ze op de juiste manier te gebruiken!

PUB

Waarom zijn condooms voorbevochtigd?

De meeste condooms zijn al voorbevochtigd. Dat is heel belangrijk, want een droog gebruikt condoom kan veel sneller scheuren, omdat de sterkere wrijving de latex doet opwarmen, waardoor die het dreigt te begeven.

Zelfs voorbevochtigde condooms zijn echter nog niet voldoende voor een probleemloos gebruik. Vandaar dat u soms beter een extra dosis glijmiddel toevoegt, om scheurtjes te voorkomen. Dat is vooral het geval bij vrouwen die last hebben van vaginale droogheid of slechts traag opgewonden raken, zodat het lang duurt voor hun vagina vochtig genoeg is. Het moet daarbij absoluut gaan om een gel op waterbasis, niet op oliebasis. Watergels zijn immers compatibel met condooms, terwijl de andere de latex dreigen te beschadigen, waardoor het condoom kan scheuren.

Hoe glijmiddelen gebruiken

Maar waarom blijven er dan niet-bevochtigde condooms in de handel? Wel, die dienen vooral voor orale seks. Daarbij een condoom met glijmiddel gebruiken, zou immers bijzonder onaangenaam zijn. Sommige koppels verkiezen ook condooms zonder glijmiddel omdat de vrouw sowieso al heel veel vaginaal vocht afscheidt. Sommige vrouwen klagen daar zelfs over.

Wat minder mensen weten, is dat je ook een druppel glijmiddel in het condoom kunt doen. Da's een interessante oplossing als de man hinder ondervindt en klaagt dat het condoom te strak zit of pijn doet. Eén enkele druppel aanbrengen op de eikel en vervolgens het condoom over de penis schuiven, volstaat vaak al voor een aangenaam comfort. Hou het echter bij één druppel, anders dreigt het condoom te verschuiven tijdens het vrijen, en dat zou even nare gevolgen hebben als scheuren!

Alle koppels die condooms gebruiken, zullen gaandeweg ervaren wat voor hen de beste oplossing is: een condoom met of zonder glijmiddel, en eventueel een geschikte gel om op en/of in het condoom te doen. Het zijn die details die het mogelijk maken om prettig en zo veilig mogelijk te vrijen. Bovendien beschermen condooms ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 11/10/2005 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2016 - 12h45
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weet u echt alles over het condoom? Gepubliceerd op 11/05/2016 - 12h41

Iedereen heeft al wel over het condoom gehoord. Nochtans bestaan er veel misvattingen en fabeltjes over. Weet u hoe u een condoom juist gebruikt en neemt u ook de juiste voorzorgen om u doeltreffend te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeni...

Condooms: maak de juiste keuze Gepubliceerd op 17/11/2011 - 11h35

Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Glijmiddelen: hoe gebruik je ze? Gepubliceerd op 12/10/2015 - 15h19

Glijmiddelen voor geslachtsverkeer hebben vaak niet zo'n goede reputatie. Het is het soort medicamenten waar je niet echt mee uitpakt en die een probleem moeten verdoezelen. Het is nochtans heel nuttig om ze te leren kennen, want iedereen die seksuee...

Seksualiteit: gebruik van glijmiddelen Geüpdatet op 13/01/2009 - 00h00

Glijmiddelen voor seksueel gebruik hebben niet bepaald een positief imago: ze worden veeleer gezien als een soort geneesmiddel - en een niet al te hip bovendien - dan wel als een seksueel accessoire. Er zijn nochtans weinig mensen die in de loop van...

Meer artikels