PUBLICITÉ

Computer Vision Syndrome: oververmoeide ogen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/12/2005 - 00h00
-A +A

We zijn niet gemaakt om uren stil te zitten, evenmin als onze ogen gemaakt zijn om de hele dag naar een computerscherm te staren. Ziehier enkele tips om te koesteren als… uw oogappel!

PUB

Schermwerk: slecht voor de ogen!

Uit tal van studies bij pc-werkers blijkt dat ze vooral last hebben van gezichtsstoornissen: maar liefst 70 tot 75 % klaagt erover. Deze stoornissen worden vaak Computer Vision Syndrome (CVS) genoemd en omvatten een reeks vermoeidheidssymptomen die veroorzaakt worden door computergebruik (droge ogen, oogirritatie, hoofdpijn, moeite om een specifiek voorwerp te fixeren). Om dergelijke problemen te verhelpen, moet u voor een maximaal oogcomfort zorgen.

  • Onze ogen raken sneller vermoeid door dichtzicht dan voor verzicht. Hou 50 tot 60 cm (ongeveer de lengte van uw arm) afstand tussen uw ogen en uw pc-scherm. Het scherm moet uiteraard leesbaar blijven, maar hoe verder u ervan zit, hoe beter.
  • Onze ogen moeten zich regelmatig kunnen aanpassen aan verschillende afstanden (accommodatie) en dreigen dan ook vermoeid te raken als u te lang naar uw scherm kijkt. Verplicht uzelf om het kwartier gedurende 15 seconden een voorwerp te bekijken op verschillende meters afstand.
  • Moet u een document raadplegen tijdens uw schermwerk, bevestig dan een documenthouder aan uw beeldscherm. Aangezien het zich op dezelfde afstand bevindt als uw scherm, moeten uw ogen zich niet voortdurend opnieuw aanpassen als u van uw scherm naar uw document gaat en omgekeerd. Ideaal is om scherm en document op dezelfde afstand te plaatsen.
  • Hebt u last van droge ogen, plaats uw scherm dan lager, ietwat onder ooghoogte. Als we naar beneden kijken, wordt een groter deel van het oog bedekt door het ooglid en knipperen we vaker met de ogen, waardoor ze beter bevochtigd worden. Kunt u uw scherm niet verlagen, knipper dan vaak met uw ogen.
  • Zorg ervoor dat de verlichting zo weinig mogelijk weerkaatst op het scherm. Vermijd ook direct licht in de ogen (plafondlamp, bureaulamp, buitenlicht).
Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn beeldschermen schadelijk voor de ogen? Gepubliceerd op 15/02/2014 - 13h36

We zijn vandaag met duizenden die op een pc werken of dagelijks uren surfen op het internet. Dit intensieve gebruik heeft een effect op onze ogen en zorgt vooral voor een bepaalde kwaal: oogvermoeidheid. Prikkende en rode ogen, vermoeide en droge oge...

Waarom heb ik droge ogen? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 16h29

Ogen die prikken, een gevoel alsof er zand onder het ooglid zit, een wazig zicht… Veel mensen hebben al last gehad van droge ogen en dat is een onaangename ervaring. Wat zijn de oorzaken? Hoe is het probleem te behandelen? Tekst en uitleg over droge...

Mijn ogen doen pijn. Misschien is het de computer wel? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 16h27

We zitten almaar langer voor de buis of de pc. Kinderen zitten uren voor de televisie of een ander scherm om te spelen, te chatten of zelfs hun huistaak te maken. Maar ook volwassenen zitten almaar vaker voor de computer - op het werk, ‘s avonds of i...

Meer artikels