PUBLICITÉ

Computer: opgelet voor de ogen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/12/2004 - 00h00
-A +A

De hele dag achter uw pc zitten, is misschien niet ongevaarlijk. Zo blijkt uit een Japanse studie dat deze steeds sterker verspreide werkgewoonte gezichtsstoornissen bevordert.

PUB

De informatietechnologieën zijn razendsnel geëvolueerd. Het aantal mensen dat computerwerk doet, is aanzienlijk gestegen. Aangezien dit echter nog een vrij recent verschijnsel is, weten we nog altijd heel weinig over de gezondheidsrisico's van deze nieuwe werkmethode, vooral dan de risico's op gezichtsstoornissen.

Een Japans team voerde een studie uit bij 10.000 personen tussen 23 en 53 jaar. Na een volledig oogonderzoek moesten ze een vragenlijst invullen om na te gaan hoeveel tijd ze precies doorbrachten achter hun pc. Hun conclusie luidt dat er een positief verband is tussen gezichtsstoornissen en de gebruiksfrequentie van een pc. Gezichtsstoornissen - die opgespoord werden bij 522 proefpersonen - komen vaker voor bij personen die een groot deel van hun tijd achter hun computerscherm zitten. Die correlatie geldt voor gezichtsstoornissen en glaucoom, maar is nog sterker bij bijzienden en personen die met hun neus op het scherm zitten.

Gaan alle computers nu een vermelding moeten krijgen van het type "Kan het gezichtsvermogen schaden?". Het is nog te vroeg om dat te bevestigen; er zijn nog aanvullende studies nodig om uitsluitsel te geven.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/12/2004 - 00h00 Masayuki Tatemichi et coll., J Epidemiol. Comm. Health, 58 : 1021-1027, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken verhoogt de kans op het metabolisch syndroom Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Zowel actief als passief roken verhogen op een dosisafhankelijke manier het risico op het metabolisch syndroom bij adolescenten, en dus op diabetes en hartziekten. Het risico is nog groter bij jongeren die al met overgewicht kampen of beginnend overg...

Stilte, ik rijd! Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

We weten allemaal dat het niet aan te raden is om tegen de bestuurder te praten, vooral op moeilijke wegen of bij druk verkeer. Hetzelfde geldt voor het volume van de autoradio. Het is nu wetenschappelijk bewezen: te veel lawaai vermindert de reactie...

Rugklachten: weg met de mythes! Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h37

Platte rust was lange tijd de voorgeschreven remedie bij rugpijn. Later kregen we de raad om alleen aangepaste sporten zoals fietsen en zwemmen te doen. Vandaag luidt het dat we moeten gaan joggen! Hoe zit het nu precies?

Meer artikels