PUBLICITÉ

De complicaties van piercings

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/09/2004 - 00h00
-A +A

Piercings - het doorboren of steken van voorwerpen in de huid - zijn niet zonder gevaar. De complicaties van deze bij jongeren bijzonder populaire praktijk zijn ingedeeld in vier categorieën…

PUB

Steeds meer jongeren dragen één of meer piercings. Tegelijk worden de risico's van die praktijk echter steeds duidelijker. Ondertussen zijn de complicaties ingedeeld in vier grote categorieën. Die informatie kan twijfelende kandidaten ontmoedigen, fanatieke aanhangers tot voorzichtigheid aanmanen en jongeren met een piercing aanzetten om snel een arts te raadplegen als er sprake is van bijwerkingen.

Lokale infectieuze complicaties

10 tot 20 % van alle piercings leiden tot lokale infecties. Infecties in de oorlel komen het meest voor, doordat de automatische piercingpistolen die daarbij gebruikt worden, moeilijk te reinigen en te steriliseren zijn.

Virale complicaties

Worden vooral veroorzaakt door slecht gereinigde of onvoldoende gesteriliseerde holle naalden. Op die manier kunnen hepatitis B en C overdragen worden, en ook het aids-virus zou langs die weg kunnen worden doorgegeven. Toch is dat vandaag nog niet onweerlegbaar bewezen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/09/2004 - 00h00 www.egora.fr ; le panorama du médecin, FMC, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Piercing: een stand van zaken Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Een team van Britse wetenschappers heeft zich net verdiept in het fenomeen piercing in onze samenleving. De onderzoekers antwoordden op sociologische vragen - leeftijd, geslacht, geviseerde lichaamsstreken - rond dit onderwerp dat een grote impact ka...

Piercings: riskant of onschadelijk? Geüpdatet op 05/04/2011 - 12h40

Het zetten van piercings is tegenwoordig strikt gereglementeerd. Dat beperkt de risico’s op infecties . Toch kunnen er bij piercings altijd nog complicaties optreden. Wat zijn nu precies die mogelijke complicaties bij piercings , en komen ze vaak voo...

Piercing, trendy but...risky Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Piercing is in. Voor steeds meer jongeren betekent het een bevestiging van hun identiteit en eigenwaarde. De gezondheidsrisico's zijn aanzienlijk. Maar dat lijkt de hype alleen maar aan te wakkeren.

Beperk de risico's bij piercings! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Meer artikels