PUBLICITÉ

De communicatie tussen kinderen en artsen: opener dan het lijkt

Gepubliceerd door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 06/01/2004 - 00h00
-A +A

Het Belgische weekblad De Huisarts bekroonde onlangs de eindverhandeling van een toekomstige arts over de verwachtingen en de vrees die kinderen koesteren tegenover hun arts. Leerrijk!

PUB

Als dokter een vertrouwensband opbouwen met een jonge patiënt is soms een netelige opgave. Al te vaak wordt het kind in de driehoeksverhouding arts-kind-ouders over het hoofd gezien. We moeten echter luisteren naar wat het kind te vertellen heeft! Op basis van die vaststellingen stelde dr. Vandermeulen een kwalitatieve vragenlijst op over de directe relatie tussen kinderen van 8 tot 10 jaar en hun arts. 94 meisjes en 106 jongens werkten mee met zijn onderzoek en formuleerden hun indrukken. Geruststellend feit voor de huisartsen: de meeste ondervraagde kinderen hebben een positieve relatie met hun dokter.

Een mannelijke of vrouwelijke arts?

Verkiest het kind een huisarts of een pediater? Een man of vrouw? Van welke leeftijd? Stuk voor stuk vragen die in het onderzoek aan bod kwamen. Als ze de keuze hadden, zou ongeveer 80 % van de kinderen liever naar de huisarts gaan dan naar de pediater. De eerste wordt als geruststellend en vriendelijk ervaren. Hij is ook de vertrouwenspersoon die zegt wat hij doet en uitleg geeft over de ziekte. De pediater zou meer geschikt zijn voor kleine kinderen. Kinderen tussen 8 en 10 stellen doorgaans vertrouwen in hun dokter, die volgens hen deskundig en ervaren moet zijn. Sommigen vrezen dat jonge artsen nog te weinig ervaring hebben. Als jonge patiënten naar de dokter gaan, doen ze dat immers om degelijk behandeld te worden! 60 % van de jongens en ongeveer 52 % van de meisjes gaan naar een mannelijke huisarts. Als ze de keuze hadden, zou 63 % van de jongens een mannelijke arts verkiezen en 68 % van de meisjes een vrouwelijke arts. Kinderen voelen zich dus meer op hun gemak bij een dokter van hetzelfde geslacht.

Angst voor de dokter?

Kinderen zijn niet bang voor de dokter, maar voor de handelingen die hij stelt, vooral dan inspuitingen en vaccins. 60 % gaat niet graag naar de dokter, 32 % wel. 31,5 % voelt schaamte bij het medisch onderzoek. Vertrouwen en gewoonte verzachten echter die vrees, de dialoog tussen dokter en kind ook. Meer dan 50 % van de ondervraagde kinderen tussen 8 en 10 is geneigd om actief mee te werken tijdens het consult, door spontaan de vragen van de dokter te beantwoorden. 70 % begrijpt de woordenschat die de dokter gebruikt, terwijl 63 % vindt dat de dokter duidelijk uitlegt wat hij doet. Ten slotte vinden de meeste kinderen dat de arts op een zachtzinnige en geruststellende manier te werk gaat. Conclusie: de huisarts is dé gesprekspartner en vertrouwenspersoon bij uitstek van zieke kinderen.

Gepubliceerd door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 06/01/2004 - 00h00 La relation médecin-enfant: perception et point de vue de l'enfant. Enquête auprès des 8-10 ans (De relatie arts-kind: perceptie en standpunt van het kind. Enquête bij kinderen van 8 tot 10 jaar), door dr. Laurence Vandermeulen.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gewrichtsvliesontsteking onder de loep Gepubliceerd op 27/05/2015 - 11h25

Transiënte synovitis of gewrichtsvliesontsteking is een onschuldige ziekte, ook al zijn de symptomen indrukwekkend. Wat pijnstiller en rust volstaan meestal om uw kind weer fris en monter te krijgen. Geen reden om u ongerust te maken, maar u moet wel...

Opletten voor tetanus Gepubliceerd op 14/09/2012 - 14h51

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

Scoliose, de wervelende kolom Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

De oorzaak van deze welbekende vervorming van de wervelkolom is vaak niet te achterhalen. Ook al worden de behandelingen steeds efficiënter, het is nog steeds heel belangrijk dat ze vroegtijdig wordt opgespoord.

Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven? Geüpdatet op 31/12/2012 - 11h39

Vitamines en mineralen zijn essentiële elementen voor opgroeiende kinderen, maar net als bij volwassenen volstaat een gezonde en afwisselende voeding meestal om hun behoeftes te dekken. Toch is de verleiding groot - en zeker in de winter - om kindere...

Meer artikels