PUBLICITÉ

Combinatie borst- en flesvoeding: een handleiding!

Gepubliceerd door Louise Culot, gezondheidsjournaliste op 19/08/2016 - 16h05
-A +A

Soms moeten moeders die de borst geven de voedingsbeurten aanvullen met flessenvoeding. Om efficiënt en betrouwbaar te zijn, moet zo’n gemengde voeding goed georkestreerd worden!

PUB

Moedermelk: elke dosis  is goed, hoe klein ook

Tijdens de eerste levensmaanden van een baby wordt aangeraden om in de mate van het mogelijke uitsluitend borstvoeding te geven. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om dat de eerste zes maanden  te doen. In België raadt Kind en Gezin borstvoeding aan als een factor die bijdraagt tot de goede gezondheid van het kind en de moeder. Moedermelk vermindert het risico op infecties, het beschermt tegen spijsverteringsproblemen, tegen bloedarmoede, obesitas, diabetes en zelfs tegen wiegendood.

Maar soms wordt het te ingewikkeld om nog door te gaan met het uitsluitend geven van borstvoeding, bijvoorbeeld na het zwangerschapsverlof. “In dat geval is het nog altijd beter om voor gemengde voeding te kiezen in plaats van de borstvoeding volledig te vervangen door flessenvoeding”, vertelt dr. Liliane Gilbert, kinderarts, specialist borstvoeding en voorzitter van het ‘Collège des Conseillers pédiatres’ van ONE, de Franstalige zusterorganisatie van Kind en Gezin. Uit een studie die in 2008 werd verricht op baby’s tussen vier en zes maanden blijkt dat kinderen die gedeeltelijk borstvoeding krijgen minder darminfecties oplopen en minder oorontstekingen en minder astma hebben dan leeftijdsgenootjes die helemaal geen borstvoeding meer krijgen.

Meer melk voor de baby is minder melk voor de moeder!

“Een van de belangrijkste verschillen tussen borstvoeding en flessenvoeding is dat de baby bij een flesje veel minder moeite moet doen, dat de melktoevoer dan meer automatisch loopt en dat de melk makkelijker en overvloediger stroomt”, aldus nog dr. Liliane Gilbert. “Een baby die aan de borst ligt, moet zelf de melkstroom op gang brengen. Een baby die eraan gewend raakt dat de melk vanzelf stroomt, zal misschien minder snel aan de borst willen drinken. Om die ontwenning bij het kind te voorkomen, moet er dus nog voldoende vaak borstvoeding gegeven worden”.

In het begin kan het verminderen van het aantal voedingsbeurten aan de borst voor onverwachte zogvorming bij de moeder  zorgen. Maar geleidelijk aan zal de melkproductie dalen. “Als een baby aan de borst drinkt, regelt  hij de melkstroom maar ook de hoeveelheid geproduceerde melk. Hoe meer hij er vraagt, hoe meer melk er geproduceerd wordt en vice versa”. Ook al verschilt het van de ene vrouw tot de andere, meestal zijn er meerdere voedingsbeurten aan de borst per dag nodig om zonder probleem met de gemengde voeding te kunnen doorgaan.

Gepubliceerd door Louise Culot, gezondheidsjournaliste op 19/08/2016 - 16h05

http://www.who.int/topics/breastfeeding/fr/
Zie de (Franstalige) brochure van ONE over borstvoeding; u kunt ze downloaden op het internet: http://www.one.be/parents/publications-parents/detail-publication/l-borstvoeding-maternel/
Bilenko N et al, « Partial breastfeeding protects Bedouin infants from infection and morbidity », Asia Pac J Clin Nutr 2008; 17(2): 243-9

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvoeding, een dagelijks genot Geüpdatet op 11/04/2011 - 16h43

Onze moderne levenswijze maakt het de moeders die borstvoeding willen geven, niet gemakkelijk. Opteren voor borstvoeding is dan ook vaak een moeilijke onderneming. Om niet snel op te geven, moet u dus gemotiveerd zijn, veel steun ervaren en over de n...

Meer artikels