PUBLICITÉ

Coma door alcohol: symptomen en risico’s

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h14
-A +A

Een grote hoeveelheid alcohol drinken kan tot bewustzijnsverlies leiden. Dat wordt in het medisch jargon ethylcoma genoemd.

Coma door alcohol is levensbedreigend en is dus een medisch spoedgeval.

Ethylcoma komt het vaakst voor bij jongeren die een feestje bouwen, maar  ook alcoholverslaafden kunnen er last van krijgen.

Hoeveel alcohol veroorzaakt ethylcoma, wat zijn de waarschuwingssymptomen en wat moet u doen als het zich voordoet? E-gezondheid zet alles op een rijtje.

PUB

Hoeveel alcohol leidt tot ethylcoma?

Het alcoholgehalte (de hoeveelheid alcohol in het bloed) waarbij ethylcoma optreedt, varieert van 2 tot 4 g alcohol per liter bloed.

Er bestaat dus geen echte grens of drempel. Alles hangt af van de fysiologie en het metabolisme van de persoon in kwestie. 

  • Het gewicht en de hoeveelheid vetmassa - die verschilt al naargelang de sekse - bepaalt mee hoe snel de coma optreedt. 
     
  • Of iemand al dan niet op de nuchtere maag drinkt, speelt ook een belangrijke rol. Het alcoholgehalte stijgt namelijk sneller als we nuchter zijn. 
     
  • De alcoholgewenning speelt ook mee en verklaart waarom mensen die niet gewoon zijn om te drinken vaker in coma gaan. 
     
  • En de factor tijd is het belangrijkst. Hoe meer alcohol er op korte tijd gedronken wordt, hoe groter de kans dat iemand in coma gaat.

Niets is met andere woorden erger dan binge drinking of comazuipen, een populaire trend bij jongeren om in minimum aan tijd veel alcohol naar binnen te werken.

 

Ethylcoma: wat zijn de symptomen en wat gebeurt er precies?

Bewustzijnsverlies
Iemand die buiten bewustzijn is, blijft normaal liggen. Hij beweegt en reageert niet, ook niet als hij wordt aangeraakt of als er iets tegen hem gezegd wordt. En de omstaanders krijgen hem niet wakker.
Bij coma door alcohol is het bewustzijnsverlies soms niet volledig. Het slachtoffer ademt dan onregelmatig,  heeft een verlaagde spierspanning, een lage bloeddruk, zijn lichaamstemperatuur daalt en zijn huid voelt koud en klam aan.

In de hersenen verandert het ethanol namelijk de structuur van de neuronenmembranen. Daardoor gaan de neuronen anders werken en worden de hersenverbindingen verstoord.

Hersenfucties laten het afweten
Het bewustzijnsverlies wijst op een ernstige hersenstoring die elk bewustzijn en gevoel uitschakelt.
Al naargelang het stadium van de coma kunnen er ook vegetatieve stoornissen optreden, zoals urine-incontinentie. Een coma kan ook veroorzaakt worden door een fysiek trauma, een ziekte of een toxische stof. Bij ethylcoma is dat alcohol. Daarom gaat men bij wijze van voorzorg altijd op zoek naar een eventuele andere oorzaak van de coma (los van de alcohol dus). Dat kan hypoglykemie zijn (te lage bloedsuikerspiegel), een hersenletsel of een hersenvliesbloeding. 


Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/04/2014 - 09h56 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/09/2015 - 15h14

Croix-Rouge Française, www.croix-rouge.fr. Collège des enseignants de neurologie, http://www.cen-neurologie.fr. http://www.alcohol-info-service.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Drinken of vrijen, het is het ene of het andere! Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h18

Drinken is gevaarlijk als de dosis alcohol te groot is. Je kan er zelfs aan overlijden als het gepaard gaat met acute hepatitis. Maar ook als je 'een glaasje teveel' drinkt, kan er levensgevaar zijn. In het verkeer bijvoorbeeld, maar ook door seks.

Fuiven, party's, discotheken: blijf af van GBL Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

GBL is de afkorting van gamma-butyrolactone. Het is oorspronkelijk een oplosmiddel, dat tegenwoordig gebruikt wordt om er een drug van te maken waarvan de effecten zeer gevaarlijk kunnen zijn. Omdat GBL kleurloos en bijna reukloos is, moet u er op fu...

De verkrachtingsdrug Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

GHB (gamma-hydroxy-butyraat), ook wel de fameuze "verkrachtingsdrug" genoemd, werd aanvankelijk gebruikt voor algemene verdoving, maar wordt vandaag helaas vaak aangewend voor criminele doeleinden. Het gaat om een geur- en kleurloze substantie die de...

Wat zeggen de drinkers zelf? Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Op welke elementen baseren zware drinkers zich om beslissingen te nemen over hun afhankelijkheid van alcohol? Een studie probeert op die moeilijke vraag een antwoord te geven.

Meer artikels