PUBLICITÉ

Colorectale kanker: waarom vroegtijdig opsporen zo belangrijk is

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2010 - 00h00
-A +A

Sinds 2009 gebeurt screenen op colorectale kanker automatisch in de volledige Franstalige Gemeenschap van België. Waarom is dit vroegtijdig opsporen zo belangrijk?

PUB

Colorectale kanker, een van de meest voorkomende kankers


In België telt men jaarlijks 7.500 nieuwe gevallen van colorectale kanker. Het gaat om de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw en om de derde bij de man. Colorectale kanker is ook een van de gevaarlijkste kankers: meer dan de helft van de getroffen personen ontwikkelt metastasen. Tijdens zijn ontwikkeling kent deze kanker een lange rustige periode. Wanneer hij zich manifesteert (door transitproblemen, bloed in de ontlasting, plaatselijke buikpijn, onverklaard gewichtsverlies), heeft de kanker zich al ontwikkeld en wordt het moeilijk om hem te bestrijden. Gelukkig beschikken we over een zeer belangrijk wapen om ons te verdedigen: colorectale kanker ontwikkelt zich bijna altijd vanuit poliepen, gezwellen die ontstaan in de slijmvliezen van de darm. Als we erin slagen die poliepen tijdig op te sporen en weg te nemen, kan kanker vermeden worden.

Waaruit bestaat het screeningsonderzoek?


De opsporing van colorectale kanker gebeurt in twee fases. Eerst met de Hemoccult-test, die de aanwezigheid van bloed in de ontlasting opspoort (wanneer bloed aanwezig is in een voor het blote oog onzichtbare hoeveelheid). Wijst de test op een mogelijk probleem, dan wordt overgegaan tot een coloscopie. Dit is een darmonderzoek waarbij gebruikgemaakt wordt van een flexibele slang waaraan een cameraatje bevestigd is. Iedereen tussen 50 en 74 jaar zou er goed aan doen om de twee jaar een Hemoccult-test te laten uitvoeren. Mensen met bijzondere risicofactoren (chronische inflammatoire darmziekte, antecedenten van poliepen, familiale antecedenten van colorectale kanker...) laten best meteen een coloscopie uitvoeren zonder voorafgaande Hemoccult-test. Op dit ogenblik gebeurt dit screeningsonderzoek op colorectale kanker enkel automatisch in de Franstalige Gemeenschap van België (de betrokken mensen worden schriftelijk op de hoogte gebracht). Uiteraard kunt u dit onderzoek ook perfect door uw huisarts laten uitvoeren.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Colorectale kanker: 11 risicofactoren. Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h24

Bij vrouwen komt colorectale kanker op de tweede plaats (na borstkanker), bij mannen op de derde plaats (na long- en prostaatkanker). Deze vorm van kanker komt dus zeer veel voor. Het is bijgevolg van het grootste belang om colorectale kanker zo vroe...

Kanker: de Europese Unie wil nog meer doen Geüpdatet op 02/02/2009 - 00h00

Elk jaar op 4 februari wordt wereldwijd Werelddag tegen Kanker georganiseerd. Op onze planeet is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Wat doet men bij ons eigenlijk in de strijd tegen kanker? De Europese Commissie heeft onlangs een rapport ge...

Meer artikels