PUBLICITÉ

Colorectale kanker: 11 risicofactoren.

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2017 - 15h24
-A +A

Bij vrouwen komt colorectale kanker op de tweede plaats (na borstkanker), bij mannen op de derde plaats (na long- en prostaatkanker).

Deze vorm van kanker komt dus zeer veel voor. Het is bijgevolg van het grootste belang om colorectale kanker zo vroeg mogelijk op te sporen om de doeltreffendheid van de behandelingen te verhogen.

Kent u de 11 risicofactoren om colorectale kanker te ontwikkelen?

PUB

1. Leeftijd:

Colorectale kanker treft vooral mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Daarom wordt tussen 50 en 74 jaar een screeningtest om de twee jaar aanbevolen. Omdat deze kanker zich langzaam ontwikkelt, lijkt het niet fundamenteel om vanaf een bepaalde gevorderde leeftijd te blijven screenen naar colorectale kanker.
 

2. Familie antecedenten van colorectale kanker

Elk familiaal antecedent van colorectale kanker verhoogt het risico om deze kanker zelf te ontwikkelen.
 

3. Antecedent van chronische dikkedarmontsteking (colitis ulcerosa)

Een dikkedarmaandoening bij uzelf of een familielid verhoogt het risico op colorectale kanker.
 

4. Inflammatoire darmziekte

Terwijl pas gevormde poliepen in het rectum of het colon niet kwaadaardig zijn, stellen sommige darmziekten de patiënt bloot aan een zeer hoog risico op colorectale kanker. Dat is bijvoorbeeld het geval met een vorm van erfelijke polypose gekenmerkt door zeer veel poliepen.
 

5. Alcoholconsumptie

Vanaf het eerste glas alcohol, is er sprake van een verhoogd risico op kanker. Ook tabak is een risicofactor voor colorectale kanker.
(Rapport 2007 van het Wereldfonds voor kankeronderzoek)
 

6. Overgewicht

Er bestaat een positief verband tussen de aanvoer van calorieën en het risico om colorectale kanker te ontwikkelen. Mensen met overgewicht lopen dus meer risico om getroffen te worden door deze kanker dan mensen met een normaal gewicht.
 

7. Fysieke activiteit?

Een sedentair leven is een factor die het risico op colorectale kanker verhoogt.
 

8. Consumptie van producten die vet bevatten (fijne vleeswaren, boter, saus, gefrituurde gerechten, ontbijtkoeken...)

Naast de aanvoer van calorieën, zorgen verzadigde vetzuren (die we vinden in dierlijke vetten) voor een verhoging van het cholesterolgehalte en van het risico op kanker. Zo verhogen fijne vleeswaren, boter, room, vet vlees (schapenvlees, orgaanvlees) en eieren het risico op colorectale kanker, en dat in tegenstelling tot vetten afkomstig van bijvoorbeeld olijfolie, gevogelte en vis.
 

9. Consumptie van fruit en groenten

Fruit en groenten spelen een beschermende rol ten opzichte van colorectale kanker.
 

10. Consumptie van rood vlees

Er is een verband tussen de consumptie van rood vlees en een verhoogd risico op colorectale kanker. Tijdens de vertering van rood vlees, zouden zich radicalen vormen waarvan sommige kankerverwekkend zijn. Let ook op het bakken van het vlees. De zeer hoge temperaturen liggen ook aan de basis van de vorming van kankerverwekkende stoffen (frituren, barbecueën).
 

11. Consumptie van calcium en melkproducten

Calcium zou de incidentie van colorectale kanker verminderen. Het belemmert namelijk de abnormale woekering van cellen op de binnenwand van de dikke darm.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/03/2017 - 15h24

Association pour la recherche sur le cancer (ARC) (Franse vereniging voor kankeronderzoek); Rapport 2007 du Fonds Mondial de recherche contre le cancer (Rapport 2007 van het Wereldfonds voor kankeronderzoek).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Colonkanker: 'rood alarm'! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt de resultaten van diverse vroegere onderzoeken: te veel rood vlees eten, verhoogt fors het risico op colonkanker. Vis daarentegen zou ertegen beschermen.

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Meer artikels