PUBLICITÉ

Colontumor

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Gezwel van de dikke darm. In het algemeen wordt de term tumor gebruikt voor een min of meer omschreven, abnormale weefselmassa, ontstaan door zelfstandige groei van eigen cellen. Er wordt onderscheid gemaakt in goedaardige of benige tumoren (niet infiltrerend in de directe omgeving, geen uitzaaiingen of metastasen) en kwaadaardige of maligne tumoren (infiltrerend in de naaste omgeving en uitzaaiingen of metastasen).

Tot de goedaardige tumoren van de dikke darm worden gerekend:
- adenomen;
- poliepen;
- villeuze poliepen.

Kwaadaardige degeneratie van deze gezwellen is altijd mogelijk.
Maligne gezwellen komen vooral voor in het S-vormige deel van de dikke darm en de endeldarm. De volgende typen gezwellen komen voor:
- adenocarcinomen;
- sarcomen;
- lymfosarcomen.

De diagnose wordt gesteld door middel van rectoscopie. Indien mogelijk wordt het gezwel operatief verwijderd; eventueel wordt bestraling toegepast.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Darmpoliepen: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Darmpoliepen zijn kleine gezwelletjes of uitwassen in de dikke darm . Meestal zijn ze onschuldig, maar niet altijd. Wat zijn de symptomen van darmpoliepen en welke complicaties kunnen er optreden?

Meer artikels